Задават ли се смартфони, таблети и лаптопи със 700% по-мощни батерии?

Независимо какви иновации се правят при смартфоните и лаптопите — от подобрения на хардуера до интегрирането на изкуствен интелект, — една от най-важните им характеристики ще си останат батериите. Все пак, на каквото и да е способно устройството, то ще работи само ако разполага с енергия, позволяваща да го използваме в движение. Учени от Бирмингамския университет вярват, че следващата крачка в еволюцията на батериите ще бъдат натриево-йонните модели.

Ако прогнозите им се потвърдят, това ще окаже двойно въздействие върху пазара за електроника. От една страна, автономията на мобилните джаджи ще се повиши с цели 700%. Казано иначе, ще изкарват 7 пъти по-дълго с едно зареждане. От друга страна, ще се понижи цената им, понеже натрият може да се извлича от натриев хлорид, който е 6-тото най-често срещано съединение в минералния свят.

Натриево-йонните (Na-Ion) батерии обаче продължават да са в процес на разработка и неспирни експерименти. Засега учените имат проблеми с натриевите йони, които са прекалено големи, за да се позиционират в стабилни слоеве. Специалистите са категорични, че ще успеят да „прескочат препятствието“ в рамките на следващите години.

Най-добрите смартфони, таблети и преносими компютри, произведени от водещите световни компании, са част от каталога на Ardes.bg. Много модели идват със супермощни батерии, даващи автономия на устройството в течение на дни.

Loading Facebook Comments ...