Предимства на големите монитори за продуктивността и здравето

Технологиите ежечасово се развиват с бързи темпове. Навременното им приемане в дадена фирма или цяла държава определя доколко тя ще бъде икономически адекватна и конкурентоспособна. Същите тези постоянно усъвършенствани технологии са бъдещето, което в определен смисъл е тук още сега.

Всички сме чували изречения като горните. Те са се превърнали във фрази и лозунги, върху които отдавна почти не се замисляме. Може би няма да е излишно да им обърнем дължимото внимание.

Малцина си дават сметка, че „бъдещето, което е тук още днес“, воюва с със старите навици на потребителите и с инертността в повечето области. Понякога дори развити компании не правят изключение. Това, че нещо съществува, не означава, че хората знаят за него и реално го използват.

В тази статия ще разгледаме конкретно:

Мониторите за дома и офиса

Макар в наши дни тези устройства да се предлагат с различни размери и специфични функции според тяхното предназначение, някои частни и бизнес потребители залагат на бюджетни и неефективни решения. А именно — модели с диагонал до 21 инча. Смята се за „модерно“ настолните компютри и тяхната периферия да се заменят с лаптопи — даже тогава, когато работата не е свързана с пътувания.

Тези практики всъщност понижават производителността на труда и водят до здравословни проблеми. При продължителната експлоатация на лаптоп или малък монитор служителят не разполага с голяма и удобна работна площ на екрана. Принуден е да заема неестествени стойки, срещу които от много години насам протестират експертите по ергономия и лекарите.

Инвестициите в здравето и по-добрите инструменти се възвръщат

Както не е едно и също дали ще косим тревните площи със сърп, с коса или с моторна косачка, така не е едно и също дали ще работим на ноутбук, на 21-инчов монитор или на по-голям екран. Извънредно много професии днес разчитат на компютрите и мониторите, като изборът на удачните модели не може да се надцени. Той е ключов за успехите и за конкурентоспособността.

Типичен пример са дизайнерите, проектантите, архитектите, счетоводителите, инженерите и преводачите. Те изискват възможно най-пълен поглед върху изображенията, отчетите и таблиците. Това е трудно или понякога невъзможно на малък екран. Не и без скролиране на документите или без превключване между прозорци и други допълнителни команди.

Средните и големи монитори – такива с диагонал между 24 и 27 инча – сами по себе си елиминират необходимостта от взиране в детайлите. Този, който ги използва, няма да се навежда напред към бюрото. Така пък се ограничава рискът от появата на болки в кръста и във врата – те са едни от най-честите по данни на медиците. В статистиките тези типично съвременни здравословни проблеми са изпреварвани само от някои увреждания на очите след „работа с компютър“ (реално: с неподходящ монитор).

Сравнителна таблица

[table width =“100%“ style =““ responsive =“true“]
[table_head]
[th_column]Размер (диагонал)[/th_column]
[th_column]Приложение[/th_column]
[/table_head]
[table_body]
[table_row]
[row_column]• 21.5”[/row_column]
[row_column][/row_column]
[/table_row]
[table_row]
[row_column]Обичайна резолюция:
Full HD (1920×1080 пиксела)
[/row_column]
[row_column]За ежедневието — въвеждане на текстове и сърфиране в интернет. Не са добро решение за професионална работа.[/row_column]
[/table_row]
[table_row]
[row_column]• 24” — 27”[/row_column]
[row_column][/row_column]
[/table_row]
[table_row]
[row_column]Обичайна резолюция:
Full HD или Quad HD (2560×1440 пиксела)
[/row_column]
[row_column]Идеални за професионална работа. Препоръчват се по-висока резолюция и IPS или OLED панели за по-качествена картина.[/row_column]
[/table_row]
[table_row]
[row_column]• 27” — 30+”[/row_column]
[row_column][/row_column]
[/table_row]
[table_row]
[row_column]Обичайна резолюция:
Quad HD или 4K Ultra HD (3840×2160 пиксела)
[/row_column]
[row_column]За търсещите максимално работно пространство. Перфектни за дизайн, предпечат, видео обработка и проектиране. Идват със съотношение на страните 16:9 или 21:9.[/row_column]
[/table_row]
[/table_body]
[/table]

Дисплеите с висока резолюция – Quad HD или 4K Ultra HD – осигуряват до 4 пъти повече пиксели и 4-кратно по-голяма работна площ. Сравнението е с остарелия стандарт Full HD, присъщ главно на 21-инчовите модели. Учени са правили експерименти и отбелязват, че новите и големи екрани повишават продуктивността с минимум 4-5%.

[notification type=“alert-info“ close=“false“ ]Ако служител има заплата 1000 лв и носи 4-5000 лв приходи, 5% повишена продуктивност = 200 лв печалба месечно. Така в рамките на броени месеци инвестицията в нова техника се изплаща и след това превръща в чиста печалба. Тук дори не се пресмята премахването на загуби от отсъствието на кадри заради заболявания, дължащи се на работната им среда.[/notification]

„Мониторът не е компютър“ – това е вярно

Но също така е вярно, че някои професионалисти и много частни потребители прекарват по-голямата част от делниците, като се взират в монитора, а не в компютъра. Ето защо запалените геймъри инвестират не само в мощни процесори и видеокарти, а обръщат внимание на качествата на дисплея и ергономичните му поставки. Ако подобно на игроманите, прекарваме по 4, 6, 8 или повече часове на ден пред екрана, ние също трябва да се погрижим за себе си и за хората, които работят за нас.

Най-добрите монитори, предназначени за продължителна ежедневна употреба, са по-скъпи от малките модели в ниския клас. Както посочихме обаче, разходите за качествени продукти се възвръщат много бързо. Според естесвото на конкретните занимания могат да се жертват определени характеристики (например IPS панелът е препоръчителен, но не е задължителен за всяка професия) и така дори началната инвестиция ще бъде премерена и разумна.

Можете да разчитате на компетентна и индивидуална консултация от експертите на Ardes.bg.

Loading Facebook Comments ...