Защо лаптопите с SSD стават стандарт и интересът към тях расте

Ако следите редовно новините в блога на Ardes.bg, вероятно ви е направило впечатление, че водещите производители на лаптопи редовно обръщат внимание на SSD модулите. Dell, HP и други лидери открито обявиха намерението си да превърнат тези дискове в задължителен стандарт — за начало в ноутбуците, предназначени за бизнеса, а впоследствие и за частните потребители. Успоредно с това се наблягаше на тенденциите, много от които междувременно са факт, че цените на SSD ще се понижават заради по-масовото производство, което пък се определя и от по-голямото търсене.

В този случай нямаме просто поредната мания по една технология, която превъзхожда в почти всяко отношение онази на традиционните харддискове. Новите компютри се осмислят, когато са по-бързи и по-надеждни от предшествениците си. Една машина обаче е толкова производителна, колкото позволява най-слабата брънка във веригата на нейните компоненти. А старите HDD не позволяват да използваме пълния потенциал на модерните процесори, видеокарти и оперативни памети.

Така че използването на SSD не е временна мода, а необходимост.

Нека разгледаме темата по-подробно и от няколко гледни точки:

1. Разширение на „тясното гърло“

Желаният ефект, при който скоростта на всички компоненти се синхронизира, лесно се постига дори с най-скромните SSD-та. Не е нужно капацитетът им да е огромен, което би означавало да се предлагат на цени, неподходящи за всеки потребител. Достатъчно е дискът в лаптопа да побере Windows (или друга ОС) и най-често използваните програми.

Всички останали работни файлове могат да се съхраняват на външни HDD, USB флашки и карти памет. Все по-популярна алтернатива на тези носители са „облачните“ хранилища: Google Drive, Dropbox и др.

Във всеки случай времето за достъп до постоянните и временните (кеш) файлове значително ще се съкрати. И то до такава степен, че ще се възползвате от специалните режими за хипербързо излизане от режим на хибернация в рамките на 3, 2 и даже 1 секунда.

2. Още часове към автономията

Част от заряда на батерията се изразходва за захранване на въртящите се и други подвижни части от твърдия диск тип HDD. Ако заложите на SSD, консумацията на енергия за достъп до файловете ще спадне няколко пъти! В резултат на това бихте могли да увеличите цялостната автономия на лаптопа (работата му без да е свързан с контакт) с цели часове.

3. Борба срещу прегряването

Подвижната механика в HDD-тата отделя топлина. В летните месеци или при непочистени въздухоотводи тя застрашава самите твърди дискове, но и други компоненти. Най-уязвима обикновено е батерията, капацитетът на която спада необратимо заради горещините.

SSD-тата нямат подвижни елементи, затова елиминират неприятния проблем. Освен това са и напълно безшумни. Не се влияят и от сътресения при работа с компютъра в движение.

SSD модулите се делят на външни и вътрешни, като вътрешните идват с различни форм фактори. Ако вашият лаптоп не идва с такъв диск, но е произведен в последните години, вероятно има специален слот за добавянето му. Екипът на Ardes.bg може да ви консултира и да ви насочи към най-удачния избор за вашия компютър.

4. Когато всеки освободен милиметър е екстра

Габаритите на SSD-тата варират от 2.5″, през 1.8″ до 1.0″. Като цяло те са значително по-компактни от повечето HDD. По този начин освобождават място в лаптопа, което се използва за:

добавянето на важен и/или иновативен компонент;

допълнително намаляване на размерите на корпуса и общото тегло, особено при ултрабуците;

още по-ефективно охлаждане на системата.

5. Недостатъците са преувеличени

Най-сериозното опасение на потребителите относно SSD-тата е самата им технология. Тези информационни носители имат ограничени „цикли“ за запис и изтриване на файлове.

През изминалите няколко години към моделите от опитни производители се прилага специализиран софтуер. Той позволява да контролирате натоварването на устройството и да оптимизирате неговото износване.

Съществуват и методи, които са изцяло в контрола на хората. Вижте например тези насоки на Ardes.bg, които са практически ориентирани и показват с точни сметки, че SSD-то би ви служило много по-дълго от всеки HDD.

Loading Facebook Comments ...