Как най-лесно да запишем разговор по Skype

Макар популярността на Skype през последните години да отстъпва пред първоначалния ѝ успех, програмата за безплатно общуване по интернет продължава да е актуална. Частните лица може и да се оглеждат за алтернативи, тъй като много от тях не са доволни от качествата и честотата на актуализациите, но бизнесът я използва за конферентни преговори. На нея разчитат и някои отдели за техническа поддръжка, работещи директно с клиенти.

Доскоро Skype не разполагаше с вградена функция, позволяваща запис на разговорите. Поради естеството на VoIP телефонията, за тази цел се използваше специален софтуер, тъй като вградените решения в Windows не вършеха добра работа. Сред най-популярните за тази операционна система са MP3 Skype Recorder и CallNote.

От някое време продуктът на Microsoft позволява запис

Това е добре дошло за всички, които използват Skype за сериозна работа. Някои подкастъри интервюират събеседницитеси именно през тази програма. Бизнесът вече винаги може да прослуша проведения разговор, за да се увери, че предварително договорените детайли са разбрани правилно.

Но опцията за запис е полезна и за всички останали. Някои би могъл да запази в архив общуването си с любим човек. Друг би желал да запише и прослушва няколко пъти напътствията, дадени му от техническата поддръжка по възникнал проблем.

Функцията е „скрита“ и не се рекламира

Ще опишем как да я активирате в няколко стъпки:

Стъпка 1: Започнете разговора. Той може да е чат с един събеседник или конферентен с повече участници. Важи за стандартния Skype и този for business.

Условието, че общуването трябва да е стартирало, се налага поради обстоятелството, че в началото е редно да кажете на участниците за заплануваното записване. Евентуално и с каква цел. Дори да не го направите, те ще бъдат „служебно уведомени“ на следващия етап.

Стъпка 2: Кликнете върху иконката + в долния десен ъгъл. От появилото се меню изберете Start recording. Ще се появи червена точка — класически символ за текущ запис в електрониката.

В същото време събеседниците ви ще видят банер в интерфейса на програмата, който ги осведомява, че разговорът се записва.

Стъпка 3: Прекратяването на записа се осъществява чрез повторно натискане на иконката + и избор на Stop recording. Имайте предвид, че ще последва обработка на файла, която отнема различно време според продължителността на аудиото и най-вече според мощността на компютъра ви. Готовият запис ще е готов за прослушване чак след това.

Вградената опция носи несъмнено удобство

Съмнителни обаче са качествата на самите записи. Те определено ще вършат работа за частни и някои бизнес нужди. Но е малко вероятно подкастърите да оставят външните програми, с които са свикнали да провеждат Skype интервюта.

Все пак включването на такава опция от страна на Microsoft е повече от нищото. А качеството в огромна степен зависи и от периферните устройства. В каталога на Ardes.bg ще намерите любителски, полупрофесионални и професионални хедсетове, както и чувствителни микрофони специално за тази цел.

Loading Facebook Comments ...