Новостите в iOS 13 — пази зрението и насърчава творчеството

Обновяването на операционните системи винаги прави новини. Добре известно е, че хардуерът е безполезен без софтуер, както програмите са ефективни само с най-подходящите технологични компоненти. Софтуерът и хардуерът са в тясна връзка. И макар да не знаем сигурни подробности за следващите смартфони на Apple, през седмицата бяха разкрити детайли за новата iOS 13.

От наличните сведения става ясно, че компанията следва тенденциите в целия бранш и държи да се знае за това. Акцент в презентацията беше „тъмната тема“ на цялостния интерфейс и на всички сертифицирани приложения. Подобни решения вече са задължителна опция и за други популярни платформи, като YouTube, където се нарича по същия начин: dark theme или night mode.

Практическото изражение на тъмните теми

обхваща удобството на потребителите и дори грижата за здравето им. Гледането на ярко светещи дисплеи нощем или просто в затъмнени помещения — независимо дали говорим за умни телефони, лаптопи или телевизори — дразни очите. Специално синият спектър на диодната светлина се смята и за причинител на офталмологични заболявания, както и за външен фактор, повлияващ неблагоприятно циркадния ритъм на организма.

Интерфейсите и отделните менюта, при които имаме светли текстове на тъмен фон, действат като филтър за синята светлина и намаляват дразненето в очите. Настройка ще позволява този режим да се задейства в определено време даже при добра околна осветеност. Ще има сензори, които ще автоматизират процеса.

Помислено е за всякакви житейски сценарии. Просто защото някой може да предпочита тъмните менюта. А и защото така отново се повишава четливостта на текстовете, ако по екрана има силни отблясъци и отражения от слънцето или от изкуствените светлинни източници.

Новото сортиране и редактиране на снимки и клипове

Когато често използваме смартфоните за фотография, галерията скоро се изпълва със стотици и хиляди кадри. Резултатът е, че трудно можем да открием най-добрите си творби и да се похвалим с тях. Усъвършенстваното приложение Photos ще се възползва от алгоритми, които по обективни критерии (композиция, осветеност и други) ще могат да филтрират висококачествените снимки от посредствените.

Редакторът е претърпял значителни промени. Ефектите, които досега се прилагаха само за статични изображения, в iOS 13 ще могат да се използват и за клиповете. Това подсказва, че самите устройства ще имат впечатляваща изчислителна мощ, тъй като тя е необходима за обработката на видео в приемлив срок.

Дори в реално време ще се коригират редица параметри. Добавянето на виртуални светлинни източници няма да представлява проблем. Чрез тях, да речем, очите на модела няма да са в сянка, освен ако това не е изрично желано.

Споделяне с универсална парола и други удобства

Разработчиците на операционната система искат да наложат Apple ID като възможно най-общовалидно средство за достъп до социални мрежи за споделяне на файлове. Тази система е алтернатива на традиционното вписване чрез име, парола и/или имейл. Опцията за класическо логване също се запазва, като генерирането на потребителски прякор и електронен адрес може да става автоматично, като се управлява от Apple ID.

Самото идентифициране на потребителя се осъществява чрез Face ID или Touch ID — верификацията е на две нива и поне на теория е доста сигурна.

Други иновации и промени:

• Изцяло е преработена главната карта в Apple Maps. Пътищата са автомобилите и пешеходците са актуализирани, а околностите са изобразени с повече детайли. Засега обхваща само големите градове на някои американски щатове.

Година след година ще бъдат добавяни карти и за други населени места в САЩ. Apple изрично подчертават, че ще бъдат включени и такива за страни и от други континенти. Няма данни дали Европа и България са приоритет.

• Мемоджитата получават още възможности да бъдат персонализирани:

• Siri има нов глас, който е смятан за по-приятен и напълно имитиращ човешкия, а HomePod ще различава гласовете на отделните членове на семейството.

• Разширена е функцията за гласов контрол, като засяга айфоните, таблетите и компютрите на Apple:

• Създаването на подробен личен график и даже професионални бизнес планове е акцент в приложението Reminders.

• Двама души от едно домакинство или двама приятели могат да слушат една и съща музика и изобщо да споделят звук от iOS, като всеки използва собствен чифт AirPods.

Ardes.bg предлага всички актуални смартфони на Apple, предназначени за европейския пазар. Очакваме и следващите мобилни устройства с iOS 13. Вероятно до края на годината.

Loading Facebook Comments ...