Samsung и Nvidia работят заедно по 7nm графични процесори

Една от най-изненадващите новини в технологичния бранш е изборът на Nvidia да използва производствените мощности на Samsung за следващите процесори на своите графични ускорители. Изработката на чиповете по 7-нанометрова EUV технология досега бяха възложени на TSMC. А понеже TSMC са основен конкурент на Samsung, последните със сигурност са извънредно доволни от сделката.

Изненадата всъщност е двойна. От една страна, не е ясно защо Nvidia се отказват от сътрудничество с TSMC след цялото си многогодишно партньорство. От друга — до неотдавна имаха сложни отношения с южнокорейския гигант.

Още през 2014 г. Samsung започнаха съдебно дело срещу Nvidia, което целеше да ограничи влиянието им именно на пазара за графични решения. Корейците дори направиха опит да спрат продажбите на цели продуктови линии на конкурента си в огромния пазар на Съединените щати. Явно томахавката междувременно е заровена и двете компании са намерили общ финансов и стратегически интерес.

Със сигурност от тази сделка, катализираща успеха на 7-нанометровите чипове, ще спечелят и крайните клиенти. В каталога на Ardes.bg ще намерите актуални видеокарти на Nvidia и смартфони на Samsung със собствените им графични разработки.

Loading Facebook Comments ...