По-качествени снимки, 5G и игри от смартфоните със Snapdragon 865

Производителността на смартфоните се определя от мощността на процесорите. Това обаче не е съвсем точно, тъй като обикновено става дума за чипсети — за комплект от чипове, които включват централен процесор, графичен ускорител и дори модем за безжична връзка с интернет. Съвкупността от такива разработки определя общите параметри на телефоните, които ги използват.

Ето защо анонсът на всеки следващ чипсет от водещ производител е значимо събитие. Qualcomm обявиха своя флагман Snapdragon 865, около който ще бъдат изградени смартфоните на големите брандове през 2020 година. Обещанията са за по-стабилен гейминг, 5G с възможно най-високи скорости и невиждано досега качество на снимките и видеото.

Какви са характеристиките на 7-нанометровия Snapdragon 865?

Универсално 5G решение

Част от чипа ще включва наскоро обявения модем Snapdragon X55, с който Qualcomm ще опитат да посрещнат всички очаквания и дори да ги надвишат. Наричат продукта си „универсален“, тъй като поддържа честотните обхвати mmWave и sub-6. Казано с други думи, ще работи с различните мрежи на мобилните оператори.

Модемът ще позволява трансфер на данни със скорост, достигаща теоретичните 7Gbps. Това е най-доброто, което на този етап е достъпно на пазара. В търсене на енергийна ефективност, Qualcomm ще разрешат изключване на този модул, в случай че потребителят не се интересува от 5G.

20% по-бърз гейминг и 144Hz дисплеи

Чипсетът Snapdragon 865 залага на ядра Kryo 585, при които производителността е повишена с 25% спрямо онези в предшественика Snapdragon 855. Графичният ускорител се нарича Adreno 650 и неговите резултати са с 20% по-добри от по-ранния модел. Това обещава отлично представяне и в най-тежките мобилни игри.

Може би най-интересната новост е поддръжката на екрани с опресняване на картината при 144Hz. Това ще доближи забавленията на телефона до изживяването с истински геймърски монитор за настолен компютър. Все пак трябва да се уточни, че това, дали смартфонът ще има такъв дисплей, ще зависи от конкретния му производител.

Фотография и видеография на ново равнище

За качеството на фотосите, заснемани с умните телефони, ще се грижи чипът Spectra 480. Той ще може да обработва 2 гигапиксела само за една секунда. Но как ще се отрази тази теория на практика?

Ето няколко конкретни примера за капацитета на Spectra 480:

• статични изображения с резолюция 200MP;

• клипове с резолюция 8K;

• 4К видео с поддръжка на slow motion (240 кадъра в секунда);

• HD (720p) клипове с 960 кадъра в секунда;

• HDR видео, сертифицирано по стандарта Dolby Vision.

Qualcomm не крият вълнението си, че първите смартфони, използващи техния Snapdragon 865, не са далечно бъдеще. Някои от тях ще дебютират на световния пазар още в началните месеци на 2020 година. Очакваме ги да обогатят вече наличните предложения в продуктовия каталог на Ardes.bg.

Loading Facebook Comments ...