Само за една година Google подобриха приложенията за Android с 80%

Най-добрата характеристика на Android доскоро беше и нейната най-голяма слабост. Това, че операционната система позволява на почти всеки ентусиаст да пише приложения, понижаваше сигурността на устройствата. Важи с особено голяма сила, когато става дума за теч на данни в мрежата.

През първите месеци на 2018 година Google, които са разработчици на Android, не правеха почти нищо за отстраняването на недостатъка. Те разчитаха предимно на защитите от антивирусни програми и на софтуера, с който всеки производител на смартфони и таблети придаваше собствен и усъвършенстван облик на тази ОС. Тези дни обаче стана ясно, че 80% от приложенията вече са криптирани.

Какво означава това?

Огромното мнозинство от програмите се пазят чрез защитния стандарт Transport Layer Security (TLS). Информацията, подавана от смартфона към интернет, се кодира. Дори някой да се сдобие с нея, няма да може да я разчете или ще са му необходими сериозни усилия, за да го направи.

С излизането на деветия Android (Pie) процентът на защитените приложения постепенно ще се увеличава, тъй като то става задължително. Това е една причина периодично да обновявате операционната система. А ако устройството ви не поддържа нови версии, вероятно вече е толкова старо, че му е време за замяна.

Ardes.bg предлага най-добрите умни телефони на водещите световни производители. Те използват последните издания на Android или iOS.

Loading Facebook Comments ...