Ще поскъпнат ли видеокартите на AMD и Nvidia през 2020 година?

Краткият отговор на въпроса в заглавието е: да, ще поскъпнат — не е сигурно дали ще бъде временно или лавинообразно. Самите водещи производители на видеокарти — Nvidia и AMD — споменават даже конкретни стойности. Например през първото тримесечие на 2020 година се очаква цените на продуктите им да скочат с 5%.

И двете компании обаче се опасяват, че по-късно през годината може да им се наложи да оправдаят още по-значително поскъпване. Всичко щяло да зависи от състоянието на пазара. Както и от това, дали многобройните фактори ще бъдат овладени и дали ще се стигне до стабилизация на цената.

Каква е причината за ситуацията?

Сред основните фактори се посочва масовото навлизане на GDDR6 памет. AMD и Nvidia са решили масово да преминат към новия стандарт и постепенно напълно да изоставят GDDR5. Преминаването към по-новите и по-скъпи DRAM модули оскъпява производството и това е неизбежно.

Стабилизация и дори понижаване на цените може да се очаква само когато се увеличи потребителското търсене към новите видеокарти. Това ще доведе до повече поръчки на GDDR6 памети и постепенното им поевтиняване. За целта и двете компании вече обмислят пускането на модели във всички ценови категории, за да привлекат нужния брой клиенти.

Nvidia е малко по-напред в бизнес плана

Този производител вече заложи на GDDR6 памети във видеокартите от линиите GeForce RTX и GTX. Макар и с не толкова многобройни предложения, AMD също използват такива модули в Radeon RX 5700 и RX 5700 XT. През лятото на 2020 година ще разберем и кои ще са чисто новите им решения.

Сериозни графични ускорители с GDDR6 могат да се поръчат още сега от каталога на Ardes.bg. Те са включени и в някои от настолните компютри, особено в тези за геймърите. Можете би сега е най-удачният момент за ъпгрейд.

Loading Facebook Comments ...