Strategy Analytics: Очертава се добра година за таблетите и хибридните лаптопи

Преди десетина години Apple промениха основно облика и функционалността на таблетите с първия iPad. И до днес тези „смартфони с по-голям дисплей“ стават все по-мощни, като допринесоха за появата на нов сегмент сред компютрите. Имат се предвид лаптопите тип 2-в-1, които могат да се трансформират и в таблет.

Макар тези устройства да имаха силно начало, през последните 6 години се отчиташе постоянен спад в търсенето им. През 2020-а обаче тази отрицателна тенденция претърпява обрат. Доклад на Strategy Analytics прогнозира, че таблетите и хибридните лаптопи до края на текущата година ще могат да се похвалят с 10% ръст в продажбите.

На какво се дължат промените?

Колкото и да става банално, вече почти всичко се обяснява с коронавируса. Подновеният интерес към таблетите и хибридните РС – също. Карантината на хората и продължителният им престой у дома ги заставя да се оглеждат за по-удобни технологични решения, било за работа, било за забавления.

Традиционно по-големият екран на таблетите носи именно такова удобство. Дисплеят на модерните смартфони също претърпява постепенно увеличение, но не би могъл да се сравнява с над 7- или 10-инчовите при таблетите. И това няма как да се промени, без смартфонът да престане да бъде смартфон и да се превърне… в таблет.

Още за новата тенденция

Strategy Analytics вярват, че колкото повече здравните власти удължават епидемичната обстановка, толкова ще расте и глобалното търсене към тези „позабравени“ устройства. А тъй като не се вижда скорошен край на корона кризата, през 2021 година ръстът може да е над 10%. Статистическата компания отбелязва по-значим интерес към над 10-инчовите модели (над 56%), което е поредното свидетелство за атрактивната същност на големите дисплеи.

Повишеното търсене на хибридни лаптопи също намира лесно обяснение. Таблетите са интересни предимно за консуматорите (!) на съдържание. От друга страна, лаптопите са предпочитани от създателите (!) на съдържание най-малкото заради наличието на физическа клавиатура, значително улесняваща въвеждането на текстове и навигацията в сериозни програми.

Ardes.bg предлага най-модерните таблети, хибриди и лаптопи на всички водещи световни производители.

Loading Facebook Comments ...