Лаптопите с АМD Rуzеn 5000 ще се възползват от DDR5 памети и мощна вградена видеокарта

След броени месеци, може би в самото начало на 2021 година, AMD готвят премиера на ново поколение процесори за лаптопи. Понастоящем са наричани Rуzеn 5000, като не се очакват промени в името на бранда. Предварителни данни за тях се намират и под названието „Van Gogh“, тъй като ще използват новата Van Gogh APU — вграден модул за изчисления на графика.

Известно е, че AMD ще ползват 7-нанометров производствен процес за чиповете Rуzеn 5000. Графичните възможности ще се базират на архитектура Navi 2 (RDNA 2). Според експертни анализи на отворения код, процесорите с Van Gogh APU ще поддържат DDR5 и LPDDR5 памети.

С оглед на конкуренцията

AMD ще опитат да влязат в пореден пазарен сблъсък с Intel. Предполага се, че Rуzеn 5000 ще се конкурират с процесорите Tiger Lake Y. Последните ще излязат още в края на 2020 г., но чиповете на AMD вероятно ще бъдат по-икономични за батерията на ноутбуците и на по-ниска цена, заради което ще привлекат интереса на публиката.

Освен разгледаните Rуzеn 5000 за лаптопи, се очаква и премиерата на нови решения за настолни компютри. AMD готвят Ryzen Cezanne APU, базирани на архитектура Zen 3 и усъвършенствани Vega графични ядра. Актуалните предложения на Intel и AMD могат да се закупят от онлайн магазина на Ardes.bg като самостоятелни продукти и в готови конфигурации.

Loading Facebook Comments ...