Първите процесори Rocket Lake на Intel идват през пролетта на 2021

След дълги месеци на неприятни вести за Intel и успехите на техните конкуренти най-сетне дойде и добра новина. Компанията е преодоляла някои от производствените си проблеми и първите процесори с платформа Rocket Lake ще се появят още догодина. Пускането им на пазара ще бъде в две фази — през пролетта и през лятото.

Intel ще опитат да върнат позициите си както сред най-производителните компютри, така и при по-достъпните модели. Напомняме, че през последните година-две AMD отхапаха голям процент от пазарния дял и дори успяха да привлекат множество от най-претенциозните клиенти — геймърите. За целта са направени промени по дизайна на процесорите от 11-о поколение.

Какво е старото и какво е новото

Чиповете Rocket Lake са базирани на дизайна Cyrpess Cove (както и при серията Ice Lake), като ще се произвеждат по 14-нанометров процес. Няма да изискват нови дънни платки. Ще могат да се инсталират на моделите от линиите LGA 1200 и 400-Series.

Intel са добавили повече транзистори в Rocket Lake. По този начин се повишава производителността им и в същото време се намаляват разходите на електричество. Със сигурност първите модели през 2021 година, очаквани през месец март, ще разполагат с до 8 ядра, но е възможно на по-късен етап да се появят 10- и 12-ядрени решения.

[notification type=“alert-info“ close=“false“ ]Ardes.bg предлага най-добрите процесори на Intel и AMD. Те могат да се закупят от нашия магазин като самостоятелни компютърни компоненти или в готови настолни машини и лаптопи.[/notification]

Loading Facebook Comments ...