Лизингът – модерна алтернатива и практичен избор

Лизингът – модерна алтернатива и практичен избор

Лизингът – модерна алтернатива и практичен избор

Съвременният мениджър разполага с богата гама от инструменти за справяне в трудни за компанията моменти. Използването на външен капитал е един от предпочитаните начини за справяне с различни ситуации в бизнеса. Лизингът на офис техника и оборудване е такъв инструмент, който дава очевидни ползи за организациите.

Тази финансова услуга се предлага от лизингодател (финансов оператор) към лизингополучател. Тя може да донесе редица предимства за лизингополучателя. Но има и някои недостатъци.

Предимствата или недостатъците имат различно изражение според конкретния случай. По тази причина е от изключително значение внимателно да се претеглят ползите и негативите, преди да се използва финансова услуга като лизинга.

Начинът за сравнение и оценка е през формите на финансиране –

собствени средства и външен капитал. А когато става дума за оперативен лизинг – ползите и недостатъците от собствеността спрямо ползването под наем.Основна и водеща полза е набавянето на липсващ към момента капитал, за да се придобие актив. Към тази полза се отнася и запазването на банковите ресурси за други нужди – например оборотни средства.

Много компании избират такова външно финансиране.Намаляване и дори премахване на риска от морално и материално остаряване на актива – това се отнася най-вече за оперативния лизинг и финансовия лизинг с отворен край (остатъчна стойност с опция за придобиване).

Важна полза от лизинга е гъвкавостта

Може лесно да се моделират месечните разходи за актива до нива, удобни за организацията. Сред ключовите променливи са: встъпителна вноска, период на лизинга и остатъчна стойност. Настройването на точния модел става чрез боравене с различните променливи, достигайки до оптималния вариант за лизингополучателя.

Могат да се посочат и още ползи. Във времена на нарастваща инфлация лизингът дава възможност за намаляване на негативния ефект върху организацията. Той запазва покупателната сила на средствата, като превръща инфлацията в полезна.

Друго съществено предимство на лизинговите инструменти са ниските капиталови разходи. Те са особено важно за стартъпи и млади организации, които не разполагат с големи ресурси.

Ardes.bg разработи няколко продукта,

които дават глътка свеж въздух на всички предприемачи. С новите услуги „Лизинг на офис техника“, „Обратно изкупуване на употребявана техника“ и „Наем“, опитната българска ИТ компания цели да подпомогне всички новаторски настроени бизнеси. Тези услуги дават възможност за по-добро планиране и оптимизиране на разходите, като подобряват и конкурентоспособността.

Примерна схема за финансов или оперативен лизинг, насочен към юридически лица:

– срок на лизинга от 24 до 48 месеца;
– 20% първоначална инвестиция;
– 15-20% остатъчна стойност в края на периода при оперативен лизинг (а при желание може и без остатъчна стойност);
– гаранция за целия период на лизинга;
– включена застраховка за целия период на лизинга.

За повече информация относно лизинговите услуги, предлагани от Ardes.bg, може да се обърнете към Корпоративния ни отдел чрез имейл: corporate@ardes.bg или на телефон 0700 150 60, както и чрез контактната форма ТУК.

Loading Facebook Comments ...