Какво е механична клавиатура

Какво е маханична клавиатура и какви са нейните предимства

Механичните и мембранни клавиатури са много идентични на външен вид, но не и по конструктивни особености. Мембранните са по-разпространени, но каква е разликата и как работят? Какви са предимствата и недостатъците, отделните предлагани видове и много друга полезна информация ще разгледаме в следващите редове?

По какъв начин функционира механичната клавиатура

Това е по-скъпият и по-качествен вариант. Негова характерна особеност е устройството на самия превключвател във всеки от клавишите. Активацията му започва след достигане на определено ниво при натискане. Възможно е да има различие във времето за реакция, издавания шум и трудност на натиска. Именно тези особености осигуряват максимална гъвкавост за избор спрямо предпочитанията на потребителя.

Едни от тях издават отчетливо щракване след натискане, което е желана обратна връзка, а при други този шум напълно липсва. При трети се изисква много леко докосване за сработване на всеки от клавишите, но това са особености на потребителските предпочитания.

Какви видове има

Превключвателите на механичните клавиатури са наричани още суичове. Най-популярните сред тях са Cherry MX. Основно те се делят на тактически и линейни. Особеност при първите е усещането на леко съпротивление при натиск, което е и индикацията за сработване на бутона. Можете да ги разпознаете по кафявия им цвят (Cherry MX brown). Те са често предпочитани от хората, работещи в офиси и тези, чиято работа е свързана с продължително набиране на текст.

Линейните са по-простите механизми, при които липсва тактилната обратна връзка и издаването на шум при натиск. Обикновено са черни (Cherry MX Black) или червени (Cherry MX Red) на цвят. Линейните червени суичове са често използвани при геймърските механични клавиатури, тъй като не изискват голяма сила за сработване и могат да се натискат многократно с висока интензивност.

В основата на устройството на суичовете стои метална пружина в долната част на клавиша, която се сгъва при натиск и се разпъва при освобождаване. Същевременно върху нея има пластмасов подвижен елемент, чиято странична издатина задейства метални пластини, издаващи сигнал към системата при натискане.

В Ardes.bg можете да намерите и от двата вида.

Какви са предимствата и недостатъците

Въпреки че основната концепция около механичната клавиатура е възможността за повишен комфорт при набиране на текст и активно използване на клавишите, сред предимствата могат да се отбележат следните особености:

  • лекота и удобство при употреба и експлоатация;
  • лесни са за почистване поради възможността за премахване на пластмасовите корпуси;
  • невероятна издръжливост и дълготрайност;
  • предлагат максимална функционална гъвкавост за избор спрямо предпочитанията и навиците на потребителя;
  • реагират много по-бързо при натиск, в сравнение с класическите мембранни модели, тъй като сработването се случва по средата на натиска, а не в крайно долно положение.

Сред недостатъците на механичните клавиатури ще споменем по-високата цена, особено спрямо мембранните видове. Въпреки че издаването на щракащ звук при натискане за някой може да е предимство, този шум понякога може да се превърне и в недостатък особено ако сте на място, където в едно и също помещение някой спи, а вие работите. Сред основните недостатъци ще споменем и необходимостта от редовно почистване (на няколко месеца веднъж).

Каква е нейната издръжливост

Издръжливостта на механичните клавиатури зависи от марката на превключвателите им. Cherry MX са с висока степен на дълготрайност, тъй като техните суичове са с капацитет от 20 до 50 млн. натискания. HP OMEN Sequencer отива още по-напред и предлага максимален капацитет от 70 млн. натискания. За да стане по-ясно, може да се каже, че при живот на превключвателите от 50 млн. натискания, това се равнява приблизително на около 10 до 15 години при интензивно писане и използване. Така при 70 млн. натискания, това може да са и над 20 години.

В случай че се стигне до повреда на някой превключвател, той може да бъде сменен, което допълнително удължава живота на клавиатурата и не се налага инвестирането на нова сума за покупка на цялостно решение. И тук идва поредната разлика с мембранния аналог, чиито суичове издържат максимум до 50 млн. натискания и не могат да се подменят при повреда на даден клавиш.

Как се разпознава механичната от обикновената

Характерна особеност при обикновения класически вариант е по-безшумното щракане на бутоните при натиск. Същевременно механичните са значително по-тежки от мембранните модели. Това е вследствие от използването на повече метал в суичовете, което ги прави по-здрави и дълготрайни.

В кои случаи е подходящо използването на механична клавиатура

При игри и писане е от особено голямо значение да има правилно сработване на суичовете и то да се случва със сигурност, без пропуски. Това напълно важи и за хората, занимаващи се с програмиране, редактиране на текстово съдържание и за всички, чиято работа или забавление са свързани с активното използване на клавиатурата.

За кого не е подходяща

За повечето потребители, използващи компютъра за сърфиране в интернет, чат и гледане на клипове, видът на клавиатурата не е от особено значение. За тях по изгодно и напълно приемливо решение би била мембранната алтернатива, която е по-евтина и във функционално отношение тези потребители няма да открият особени различия.

При мембранните липсва металната пружина, която избутва бутона нагоре и отделните суичове за всеки клавиш. Тази роля в случая се играе от мека, гъвкава мембрана, която в повечето случаи е силиконова. При натискане тя се свива и има контактни точки с платката, подаваща информацията за натиск към системата. След отпускане мембраната със своя пружинен ефект избутва самостоятелно бутона обратно в първоначалното му положение. Именно поради по-евтиния си производствен процес, цените на тези варианти са значително по-ниски.

За щастие, онлайн магазин Ардес предлага само маркови и висококачествени механични клавиатури, които през определено време дори се предлагат и на промоция. Така по наблюдателните ни клиенти и абониралите се за информационния ни бюлетин могат първи да разберат за подобна акция и да се възползват от нея.

Loading Facebook Comments ...