Какво означава “Common interface”

“Common interface” - значение и предназначение на CI

Съвременните телевизионни приемници и предлаганата за тях кабелна телевизия са станали неразделна част от живота ни. Ето защо е важно да знаем какво е Common interface (CI) в телевизорите на Samsung и за какво служи? Как се свързва и по какъв начин онлайн магазин Ардес може да помогне?

Какво е Common interface

Това е общ интерфейс, който се намира на гърба на телевизорите Samsung от ново поколение. Това е адаптер, поддържащ гледане на телевизионни канали, които са недостъпни по традиционния начин.

Предоставя технология за декодиране и последващо предаване на цифровия сигнал в определен формат.

Намира приложение при употреба на услугите за излъчване на платени канали, които са кодирани и се нуждаят от декодиране. За целта се изисква ключ, който да се достави към картата – и тук на помощ идва Common interface.

Той още е известен и като CI+. За да функционира нормално, се изискват два елемента:

  • CAM модул – той е предвиден в CI слота и обработва постъпващата от специалната карта информация;
  • декодираща смарт карта – това е вторият елемент, който се поставя в CAM модула. Тук се съхраняват данните на абоната: каналите за гледане, условията на абонамента и т.н.

Важно е да се спомене, че системата Common interface често се бърка с инструмента за декодиране на платените канали. Подобно схващане е погрешно, тъй като интерфейсът дава възможността само за интеграция на съответните карти.

Какви са предимствата от използването му

Собствениците на телевизори с вграден Common interface могат да се насладят на предимства като възможност за използване само на дистанционното за телевизора. Второто съществено предимство при употребата на CI е неговата достъпност. Цената му е значително по-ниска, в сравнение с приемника на кабелния оператор. И третото основно преимущество е липсата на необходимост от осигуряване на допълнително място за поставяне на външен приемник.

Как се свързва и настройва

В случай че CI е вграден в телевизора, той не изисква извършване на допълнителна инсталация. При плащането на съответната такса и подписването на договор с оператора получавате карта, която трябва да се постави в CI слота. Ще получите още и потребителско ръководство с отделните стъпки за инсталация и активиране.
Обикновено те се извършват от раздел “общ интерфейс” в менюто, чиято структура при отделните марки и модели телевизори е различна. За търсенето на TV каналите се изисква влизане в раздел “Настройки” и “Канали”, където се избира опцията за автоматично търсене. Тази процедура може да отнеме известно време, но ако всичко е направено правилно, тогава CI ще бъде активен.

Възможни проблеми и техните решения

В определени случаи при първоначалната инсталация на CI могат да възникнат различни проблеми, като изобразяване на съобщение за липса на Common interface. Извадете всички компоненти, свържете ги отново и изключете телевизора от контакта, след което го включете отново.

Липсата на декодиране е друг често срещан проблем при инсталацията, който може да се отстрани чрез повторното пускане на автоматичната търсачка за тяхното намиране.
Ако срещате трудности с намирането на каналите, пуснете търсачката да търси и тогава свържете адаптера.

Ако системата извежда съобщение, че картата е неактивна, този проблем може да се реши чрез повторното свързване на адаптера и компонентите. В случай че проблемът остава, съветваме ви да се свържете с оператора на платена телевизия.

Като цяло процедурата по инсталацията и настройката на Common interface е значително опростена и с нея може да се справи всеки дори и да няма специализирани познания. Важно е да следвате стриктно стъпките в ръководството за потребителя. За да получите повече информация, вижте и останалите полезни статии в блога на Ardes.bg.

Loading Facebook Comments ...