Какво е UTP кабел

Какво е UTP кабелът и за какво се използва

Съвременните високоскоростни системи за предаване на данните използват специални кабели, осигуряващи връзката между отделните компоненти в една мрежа. Те още се наричат неекранирана усукана двойка или UTP. Какво представляват и къде намират приложение? Какви отделни видове са достъпни и къде се използват? С какво можем да сме полезни от онлайн магазин Ардес?

Какво представлява UTP кабелът

Съкращението идва от Unshielded Twisted Pair, което означава неекранирана усукана двойка. Това е един от най-евтините варианти за изграждане на жични мрежи и телефонни системи. За първи път UTP е използван от великия изобретател Александър Бел. Негова специална особеност е защитата от електромагнитни смущения от различни външни източници.

В един кабел може да има различен брой усукани двойки (обикновено 4, 8 или повече), всяка от които е със собствена изолация и цвят. Целият пакет от снопове се намира в общ външен и по-дебел изолационен слой. Всеки проводник е направен от мед и е изключително гъвкав, което дава на UTP устойчивост на многобройни огъвания. Изолацията обикновено се изработва от полиетилен или гъвкава пластмаса.

Къде намира приложение

Намира широко приложение в изграждането на локални, високоскоростни компютърни LAN мрежи. UTP кабелът служи за връзка между отделното оборудване като рутери, сървъри, компютри, принтери и др. Именно той се използва за предаване на сигнала между свързаните компоненти в една цялостна мрежа.

Кои са отделните видове спрямо мрежовата връзка

Съобразно предназначението си UTP кабелите са общо 10 вида, но ние ще се спрем на подходящите за интернет:

  • Cat 5D – състои се от усукани двойки и поддържа до 100 Mbps скорост за предаване на данните, при използване на два чифта и до 1000 Mbps при четири;
  • Cat 5E – предимно намира приложение в изграждането на Fast и Gigabit Ethernet мрежите;
  • Cat 6E – това е неекраниран UTP кабел и е с 8 чифта жила. Той поддържа пропускателна способност до 10 Gbps при максимална дължина от 55 метра;
  • Cat 6A – състои се от усукани двойки и позволява постигане на скорост от 10 Gb/s. Дължината му може да достигне до 100 метра.

При необходимост от свързване към мрежата на намиращо се на голямо разстояние оборудване (като IP камера за видеонаблюдение) се използва коаксиален кабел. Той има собствена екранировка и намалява загубите от предаваните данни по трасето.

Кой вид според отделните случаи да изберете

При избора на UTP кабел за изграждане на локална LAN мрежа трябва да се вземат предвид някои особености. Ако трасетата са вътрешни и върху тях не влияят външни околни условия, 5E вариантът е най-подходящ. Той поддържа 100 Mbps скорост за предаване на данните, което за офиси и домашни нужди е напълно достатъчно.

За свързването на всички компоненти, като рутери и други, които не могат да работят без постоянна връзка със сървъра, се използва FTP вариантът. Той е с допълнителна екранировка, което предпазва от въздействието на различни околни смущения.

За отделни специализирани организации и центрове за данни, където скоростта за предаване се измерва в гигабайти за секунда, най-подходящи са проводниците от категория 6A.
Спрямо цветовете на външната изолация черният е предназначен за монтаж на открито. Той е с допълнителен полиетиленов изолационен слой, който го предпазва от околните и метеорологични фактори. Сивият се използва за вътрешен монтаж, а оранжевият е пожароустойчив и е добър вариант за използване в пожароопасни зони.

Съществуват видове спрямо формата на външната изолация на целия пакет от усукани двойки. Основно те са два вида: кръгли и плоски. Първите са универсални и служат за изграждане на различни по дължина трасета, а вторите са предвидени за полагане под тапети, килими и т.н.

За да получите допълнителна информация или да се възползвате от достъпните цени, потърсете ни в онлайн магазин Ardes.bg.

Loading Facebook Comments ...