Как да зареждаме телефон с безжично зарядно

Как да зареждаме телефон с безжично зарядно

Технологиите постоянно се развиват и все повече от тях започват да стават безжични, включително и зареждането на съвременните смартфони и таблети. Все още не можем без никакви кабели, но тяхното количество значително намаля. В следващите редове ще разберем как се случва магията при предаване на електричество по въздуха на кратки разстояния и какъв е принципът на работа на подобни зарядни?

Как работят безжичните зарядни устройства за телефон

Ако за зареждането на смартфоните и таблетите преди години се налагаше задължително включване на кабел, то днес това не е така. С изобретяването на безжичните зарядни е достатъчно поставянето на телефона върху специален кръгъл пад, или наричан още подложка, и процесът започва автоматично. Подобни падове обикновено са пластмасови, елегантни и със стилен гумиран дизайн, който не позволява лесното неволно изхлузване на устройството и неговото падане. В повечето случаи са налични светлинни индикатори на зареждането и те изгасват след приключване на процеса.

За да е възможно безжичното предаване и приемане на електричеството, основно изискване е самите телефони да поддържат тази технология и да са съвместими с нея. Това е така, тъй като освен предавател на електричество, трябва да има и негов приемник. Принципът на предаването е основан на електромагнитната индукция. Тоест имаме предаващ блок и медна бобина, по която протича електричество, а около нея се образува електромагнитно поле. За да започне зареждането, трябва да фигурира и приемащ блок с метална бобина в самия телефон. Тя попада в обсега на електромагнитното поле и зареждането започва автоматично.

За да се зарежда чрез безжични зарядни станции, смартфонът трябва да поддържа QI технологията. Тя представлява стандарт за безкабелно предаване на електрическа мощност посредством индукционно поле или така наречения Wireless Charging Standard.

Как да използваме правилно безжичните зарядни станции

Много често потребителите, използващи за първи път безжично зареждане, остават с впечатлението, че не са необходими никакви кабели, за да възстановят заряда на батерията на смартфона си. Истината е, че това не е точно така и се изисква жично предаване на енергията към съответния пад, върху който поставяте смартфона. Самият процес протича безкабелно и не се налага използването на предназначената за целта букса. И от тук всъщност става ясно, че ако тя е развалена по някаква причина, инвестицията в безжично зарядно устройство е оправдана.

За да използвате правилно джаджата за зареждане, следвайте следните стъпки:

  • преди поставяне на телефона върху безжичното зарядно, трябва да го включите към USB конектор на 220V адаптер, преобразуващ напрежението в 5V, посредством DC конектора или да използвате USB конектора на компютъра;
  • платформата трябва да се постави на равна и суха повърхност;
  • поставете мобилния телефон в центъра на подложката и той трябва да сигнализира за началото на процеса по запълване на заряда. Ако такава сигнализация липсва, то вероятно ще трябва да активирате QI Wireless функцията от настройките на менюто;
  • след приключване на процеса, телефонът трябва да бъде махнат от платформата.

Какви са предимствата на Wireless Charging Standard

Основното предимство е в липсата на включване на кабел в специалния конектор, което забавя неговото износване и повреда. На следващо място, падовете са изключително елегантни и стилни, така че се вписват във всеки офис и домашна обстановка. Друго предимство е възможността за използване на телефона по време на зареждане. Това е особено удобно, ако самият пад е във вид на вертикална стойка, позволяваща поддържане на смартфона под лек наклон.

Като единствен недостатък можем да посочим малко по-продължителния процес по възстановяване на заряда в сравнение с кабелния вариант.

Как да изберете съвместимо безжично зарядно устройство

Съществуват някои особености при избора. Сред тях е случаят при използване на кейс, който е дебел. Това може да попречи на зареждането и е необходимо да изберете подложка с по-голям обхват на магнитното поле. На пазара днес съществуват много евтини предложения, но те са с краткотраен експлоатационен живот и са с гладка пластмасова повърхност, от която устройството лесно ще изпадне. Ние от Ардес препоръчваме да не избирате най-евтините варианти, а да инвестирате в доказала се марка, оправдаваща качеството и дълготрайността на зарядното.

Що се отнася до размерите на подложката, то тя може да бъде доста голяма и да позволява поставяне върху нея на цял таблет или по-малка кръгла повърхност за поставяне на смартфон. Съществуват и комбинирани варианти за едновременното зареждане на мобилно устройство, смарт часовник и слушалки. При качествените и не най-евтини джаджи, повърхността на подложката е гумирана и оребрена, което подобрява сцеплението с равнината на корпуса и това не позволява неговото неволно изпадане при вибрации. Евтините решения са с гладка пластмасова повърхност, която не изпълнява тези функции.

Мощността на безжичното зарядно устройство е може би една от най-важните технически характеристики. Преди покупка се информирайте каква индуктивна мощност е необходима на вашия смартфон и потърсете именно същия показател. По този начин ще си осигурите максимално кратко време за възстановяване на заряда след изтощение и пълна съвместимост.

Кои телефони поддържат QI стандарта

Към момента повечето мобилни устройства поддържат подобен стандарт за зареждане. Apple внедриха тази технология още при осмия модел на iPhone, а Samsung започнаха нейното използване още от Galaxy S7. Ако той е произведен през 2016 г., то може да се каже че приблизително още от тогава насам всички подобни джаджи поддържат Wireless Charging Standard.

Заслужава ли си да се доверите на Ardes.bg

Като специализиран търговец от десетки години на отрасловия пазар и със стотици продадени технологични устройства за зареждане, имаме изградено доверие към голям процент от клиентите ни. Ние сме основен техен партньор и доставчик, когато става дума за пазаруване на нова техника. Това означава, че предлагаме маркови висококачествени решения, с гаранция и достъпни цени.

В раздела за безжично зареждане на онлайн магазин Ардес, ние предлагаме различни опции и варианти на устройства, от които да направите своя избор.

Loading Facebook Comments ...