Колко сантиметра са 32 инчовите екрани

Колко сантиметра са 32 инчовите екрани

Съвременният потребител е свикнал да избира размера на монитори, телевизори и всичко с дисплеи в инчове. Но много малко хора знаят колко сантиметра е екранът от 32 инча и как да го определят? Защо обявяването на големината е в инчове и как лесно да я преобразуваме в сантиметри?

Какво представлява инчът в телевизорите

Още от уроците по математика става ясно, че инчът е неметрична единица за дължина и се използва в различните страни. У нас по-често намира приложение за определяне размера на различните видове техника с големи екрани, тъй като подобни устройства се произвеждат и внасят от други държави. Така предимно се дава възможност на клиентите да получават информация относно големината на мониторите и телевизорите. Много от хората в България могат да получат повече представа за размера, ако той е в сантиметри и по-долу ще обясним как лесно да го преобразувате.

Колко сантиметра е 1 инч и как да изчислите размера

Важно е да знаем, когато избираме 32-инчов екран, че 1 инч е равен на 2,54 см или 25,4 мм. Знаейки това, лесно можем да направим измерване на диагонала и чрез калкулатор да изчислим, че големината на екрана на телевизора е 32х2,54 = 81.3 см. Добре е да знаем също, че стойността от 81,3 см е диагоналът на активната част от картината, без рамката. В този случай широчината е 70,84 см, а височината 39,85 см.

Нека обърнем внимание, че не всички производители се придържат към установените стандарти за дължина и ширина на устройствата и те могат да варират. Ето защо, ако избирате телевизор за определено място и то трябва да е съобразено с размерите на екрана, важно е да вземете това предвид.

Съществуват и различни безплатни онлайн конвертори, позволяващи бързото и лесно преобразуване на инчовете в сантиметри и обратно.

За да изчислите оптималното разстояние за гледане, трябва да умножите височината от 39,85 сантиметра х 3 и ще получите резултат от 119,55 сантиметра. Това е разстоянието, от което е най-добре да се гледа картината. В този случай тя ще попада в обхвата на периферното ви зрение и вие ще получавате информация за общата картина с цялото си зрително поле.

Как правилно да изберете диагонала на телевизора

Голям проблем при определянето на размера на екрана е неговата големина особено ако трябва да се побере в определено ограничено пространство. Съществуват няколко неща, които са важни:

  • най-често срещаното съотношение на картината при 32 инча TV приемници е 16:9 – широчината винаги е по-голяма от височината. Това е най-масово наложилото се съотношение при телевизорите и мониторите;
  • по-разпространените модели са с Full HD резолюция – броят на пикселите по височина и широчина. В случая те са 1920×1080 пиксела или 1080p;
  • яснотата и качеството на картината зависят от плътността на пикселите на кв. сантиметър – при 32”, плътността на точките е 625 пиксела.

Когато се прави избор на подходящ размер, трябва да се знае, че оптималното разстояние за гледане е около 2 метра. За по-голяма точност, разстоянието е равно на три пъти диагонала на екрана.

В онлайн магазин Ардес има доста голямо разнообразие на 32 инчови телевизионни приемници, което ще позволи адекватен избор, който да съответства на нуждите и предпочитанията ви. Ardes.bg е оторизиран дилър на висококачествена и достъпна техника, което ни позволява да предложим атрактивни цени и изгодни за клиентите ни условия.

При срещане на трудности в избора, винаги можете да се консултирате с наш компетентен оператор, който в работни дни е на ваше разположение напълно безплатно.

При нас имате възможност за удължаване на настоящата гаранция, да ремонтирате техниката си гаранционно и извънгаранционно, както и да се абонирате за техническа поддръжка. Можете да заменяте покупката си в рамките на цели 14 дни от доставката и да я застраховате срещу непредвидени повреди.

Loading Facebook Comments ...