Какво е висок динамичен диапазон (HDR) при телевизорите?

Възпроизвеждането на картина с висок динамичен обхват (HDR) е една от най-важните технологии при 4K телевизорите. Тя напълно променя изживяването при гледане на видео и предлага ненадминато качество на картината. Иновацията в тази насока е впечатляваща и в същото време има сложна техническа характеристика с редица вариации и промени.

Динамичен диапазон

Контрастът на телевизора е възможността да определите колко тъмен или ярък да бъде той. Терминът „динамичен диапазон“ се отнася до крайностите на това несъответствие и количеството детайли, които могат да бъдат показани между тях. HDR по същество разширява контраста, който съставлява динамичния обхват в дисплеите. Самото увеличаване на контраста между светли и тъмни области няма да помогне за детайлите на изображението. Много често срещани видеоформати, като телевизионно излъчване и Blu-ray дискове, са създадени да работят с физическите ограничения на по-ранните технологии. 

Какво е HDR?

Той премахва ограниченията, които предишните видеосигнали имаха, и предлага информация за яркостта и цвета в значително по-широк спектър. Телевизорите с такива възможности могат да четат данните и да показват изображение, съставено от по-голям диапазон от яркост и цвят. HDR видеото просто има повече данни, за да опише повече стъпки между крайностите в допълнение към по-големия обхват. С други думи, ако телевизорът го поддържа, много ярки и много тъмни обекти могат да бъдат показани на един и същи екран. Всички необходими междинни стъпки се представят в сигнала, вместо да се генерират от процесора за изображения.

Въпреки това, този стандарт не гарантира, че ще получите по-добър цвят, защото технологията се грижи само за по-ефикасната работа на подсветката на екрана. Според мнението на нашите консултантите, широките цветови гами присъстват в много HDR телевизори, но не във всички.

Различни типове HDR

1. HDR10

Това е технологичен стандарт, а съдържанието и дисплеите трябва да отговарят на определени изисквания, за да се счита, че го използват. Статичните метаданни, използвани при този начин на възпроизвеждане, са еднакви за всички монитори. В резултат на това, независимо от устройството за показване, видеото от този стандарт задава нива на светлина и цвят в абсолютни числа. Всеки производител или дистрибутор на съдържание е свободен да го използва.

2. HDR10+

Този стандарт е създаден от Samsung. Чрез използване на променливи метаданни, подобно на Dolby Vision, той подобрява предшественика си, като все още променя обхвата на светлината, въпреки че не използва персонализирана информация за всеки екран. Това е отворен стандарт с изключително специфичен производствен процес и има потенциала да добави повече детайли към изображението.

3. Dolby Vision

Собственият стандарт на Dolby се нарича Dolby Vision. Променливи метаданни се използват и в медиите с Dolby Vision. Вместо да работи с точни числа въз основа на начина, по който е усвоено видеото, Dolby Vision използва информация, която е съобразена с възможностите на вашия конкретен дисплей. 

Повечето от основните доставчици на стрийминг услуги, включително Amazon, Netflix, HBO MAX и YouTube, вече поддържат HDR. Ако вашият телевизор поддържа стандарта, той несъмнено има достъп до поне няколко услуги за стрийминг. В същото време, насладата от високото качество на картината ще бъде пълна, ако притежавате последна генерация игрална конзола като PlayStation 5 или Xbox X, чийто хардуер е специално оптимизиран да използва възможностите на модерните телевизори.

Може да намерите различни модели и да закупите на достъпни цени и в нашия онлайн магазин на Ardes.bg

 

Loading Facebook Comments ...