Какво е QLED дисплей и как се различава от OLED?

Може би обмисляте закупуването на нов телевизор сега. Макар и моментът за покупката да е подходящ, изборът измежду различни марки и модели все още е труден. Въпреки че се различават само с една буква, КЮ ЛЕД и ОЛЕД технологиите усвояват фундаментални разлики помежду си.

Кратко сравнение на технологиите

  1. Съкращението OLED означава „органичен диод, излъчващ светлина“. Samsung твърди, че QLED означава „LED TV с Quantum dot технология“.
  2. ОЛЕД е фундаментално различен от LCD, най-често срещаният тип екран.
  3. С добавянето на филм с квантови точки към LCD „сандвич“, КЮ ЛЕД е адаптация на LED LCD.
  4. ОЛЕД имат „емисионни“ пиксели, което означава, че произвеждат собствена светлина.
  5. КЮ ЛЕД е „трансмисивен“ и зависи от LED подсветка.
  6. Най-важното заключение е, че КЮ ЛЕД е по-сходен с конвенционалния LCD, отколкото с ОЛЕД, и е напълно нов клас телевизори, подобно на плазма TV преди него.

Когато светлината удари малките молекули, наречени квантови точки, те освобождават своя собствена уникална такава, но с различни нюанси. Точките в QLED екраните са затворени във филм и LED подсветка ги осветява. След това картината се произвежда от светлината, преминаваща през слой от течен кристал и още няколко слоя вътре в телевизора. Излъчването от LED източника се нарича „пропусклива“, тъй като тя преминава през слоевете и върху повърхността на екрана.

ОЛЕД дисплеите са уникален с това, че не генерират светлина чрез LED подсветка, а  вместо това, милиони отделни субпиксели излъчват такава – това се нарича „емисионна“ дисплейна технология.

Качество на изображението

В сравнение с OLED, качеството на картината на QLED екраните варира значително в зависимост от цената. Най-скъпите серии се представят значително по-добре от по-евтините. За разлика от това, визуалното качество на всеки ОЛЕД телевизор е забележително постоянно. Въпреки че има някои промени между различните OLED модели – пример за това е LG A2 има 60Hz панел за разлика от 120Hz при други OLED телевизори – те не са толкова важни като вариациите между различните серии QLED дисплеи. Стандартната честота на опресняване е 60Hz. Но през последните години бяха разработени по-специализирани монитори с висока производителност, които поддържат 120Hz, 144Hz и дори 240Hz честоти на опресняване.

OLED предлага по-високо ниво на черно и контраст

Нивото на черното е един от най-важните аспекти на качеството на изображението и тъй като OLED екраните са излъчващи, те могат ефективно да изключат всички неизползвани пиксели за практически неограничен контраст. Дори най-добрите QLED/LCD дисплеи с най-доброто локално затъмняване с пълен масив все още позволяват преминаване на малко светлина, което води до по-измити, по-сиви нива на черното и цъфтеж около светлите зони.

QLED е по-ярък

В ярка среда и с HDR съдържание най-ярките QLED и LCD екрани могат да светят по-ярко от всеки ОЛЕД модел, които, от своя страна, успяват да предложат по-добро цялостно HDR изображение.

Хомогенността и ъглите на видимост на OLED са по-големи

С LCD-базирани дисплеи определено съдържание може да се гледа със структура на задно осветяване и различни части от екрана може постоянно да изглеждат по-ярки от други. Когато се гледат под ъгъл, дори най-добрите LCD дисплеи също избледняват, губят контраст и се обезцветяват. ОЛЕД телевизорите запазват прецизност от всички, освен от най-екстремните ъгли, и предлагат почти напълно еднакви дисплеи.

Ние от онлайн магазина на Ardes.bg можем да ви предложим най-добрия за вас модел телевизор, който да достави зашеметяващо изживяване на достъпна цена.

Loading Facebook Comments ...