Лаптоп Lenovo Edge – ThinkPad с нов дизайн.

lenovo-thinkpad-edge

След повече от десетилетие запълване на едни и същи черни, матови кутии с нови хардуерни компоненти, Lenovo най-накрая се довери на дизайнерите и позволи на специалистите в тази сфера да поработят по въпроса. Подобно на серията SL, Edge смеси познатия за ThinkPad дизайн с адекватни елементи от 21 век. Новото Lenovo предлага по-заоблени и приятни форми и сравнително ниски цени за ултрапортативен лаптоп, но за жалост не предлага възможност за отделен видео адаптер или оптично устройство.

Тегло и физически размери

С 13.3″ си дисплей, Lenovo ThinkPad Edge запълва нишата на ултрапреносимите компютри и се нарежда точно пред нетбуците като новият X100e, но с много по-приемлива цена от високия клас 13.3″ ThinkPad X301. С дебелината си от 3.5 см Lenovo Edge е далеч от по-скъпия си братовчед X301, но не толкова различен по отношение на теглото. Edge е само с 210 грама по тежък (1.63кг) и в същото време 2 – до 3 пъти по-евтин.

Хардуер и технически данни

Lenovo предлага новия модел с избор на процесор AMD или Intel, с цени от малко над 900лв и съответно 1400лв. Феновете на AMD ще получат 1.5GHz Athlon Neo X2, подкрепен от вградения видео контролер ATi Radeon HD 3200, докато версиите с Intel процесор са с Core 2 Duo на 1.3GHz тактова честота и същата видео карта.

Моделът, който ще разгледаме е с Intel Core 2 Duo SU4100 (1.3GHz, 2 MB L2 cache), 4GB DDR3 оперативна памет, ATi Mobility Radeon HD3200 с до 512 MB споделена памет, 320GB твърд диск и 6-клетъчна батерия.

Дизайн

За да отдели SL серията си от другите модели, Lenovo обикновено скосяваше ръбовете и лакираше капака отвън. Промените по Egde са по-драстични. Лъскав, черен или червен капак, заоблени ъгли, сребристи, пластмасови ивици по краищата и дори напълно преработена клавиатура и всичко това напомня на ThinkPad, но в същото време изглежда актуално и свежо.

Логото на ThinkPad, както и червеният показалец внедрен в клавиатурата остават непокътнати, но не това е проблема. Най-разочаровани можем да се чувстваме от сивите ивици отстрани, които са просто пластмасови и не се вписват добре.

Портове

Първото нещо, което ще Ви направи впечатление, когато хвърлите един бърз поглед на Lenovo ThinkPad Edge е че няма оптично устройство. Също като нетбук новият модел на компанията, наследник на IBM, жертва DVD или Blu-Ray устройство в името на портативността.

Всички основни, комуникационни връзки са налице. 3 USB порта (2 вдясно и 1 вляво), SD четец на мултимедийни карти, Ethernet порт за LAN мрежа и комбиниран порт за микрофон и слушалки едновремено (т.е. трябва да ползвате само едното от двете устройства, ако нямате такова с комбиниран жак). HDMI видео изхода не изненада, но е по-важно, че има и VGA изход, което е доста полезно за бизнес лаптоп, тъй като много мултимедийни проектори в конферентни зали все още не разполагат с HDMI.

Клавиатура и Тъчпад

И тук вече присъства разстоянието между бутоните на клавиатурата. Обикновено този тип клавиатури ни раочароват с късият ход на бутона и неадекватното връщане, но от Lenovo са успели да внедрят новият дизайн на клавиатурата и в същото време да запазят удобството от работата с нея.

Виждали сме Lenovo да избират смущаващо малки тъчпади за лаптопите си, особено на W700ds, но ThinkPad Edge притежава един от най-добрите тъчпади поставяни на ThinkPad машина. Матираното му покритие предотвратява залепвания, а широката му форма заема цялото свободно пространство. По нагоре, в центъра на клавиатурата, ще откриете ярко червеният джойстик, който е удобен за определени ситуации.

Софтуер

Lenovo ThinkPad Edge ще се предлага с Windows 7 или без операционна система. Както всеки ThinkPad, така и Edge пристига с ThinkVantage пакет от системен софтуер. Някои от тях са за ниво на ел-енергия в батерията, ThinkVantage toolbox, Wi-Fi сила на сигнала.

Дисплей

Дисплеят на 13.3-инчовото Lenovo е със стандартната (1366 х 768 пиксела) резолюция. Тя осигурява достатъчно пространство за удобно сърфиране в интернет, въвеждане на текст или мултитаскинг (доколкото ще ви позволи процесора). По традиция на серията ThinkPad, екранът може да се наклони до 180 градуса назад, което може да се окаже доста полезна екстра, когато го ползвате в тесни места като в автомобил например. Естествено лъскавото му покритие осигурява ярки и наситени цветове, но не и при силна светлина зад Вас – тогава се превръща в „огледало“.

Производителност

Както споменах малко по-нагоре, нашият модел е с Intel Core 2 Duo SU4100 (1.3GHz, 2 MB L2 cache), 4GB DDR3 оперативна памет, ATi Mobility Radeon HD3200 с до 512 MB споделена памет, 320GB твърд диск и 6-клетъчна батерия.

Lenovo Edge достига до десктопа за малко повече от 50 секунди и стартира Google Chrome за минута и 5 секунди. Това е средното ниво за машина с подобни показатели. Нормално за Core 2 Duo система, и тази е пъргава с нормалните за Windows задачи, включващи уеб-браузване, отваряне на документи и използване на приложения за моментални съобщения (skype).

Онлайн клипове (например от YouTube) се възпроизвеждат гладко, без прекъсвания дори и в HD режим – 720p (ако интернет връзката Ви е достатъчно бърза). Full HD филми (1080p и повече) не са препоръчителни, въпреки че не са напълно невъзможни за гледане.

Забравете за игрите! Единствената игра, с която няма да имате проблем е FaceBook FarmVille. Извън рамките на шегата може би само стари игрови заглавия с базова 3D графика ще се старитират след инсталация, и то при намалени настройки на графиката. Естествено няма да усетите някаква липса ако играете онлайн игри в обедната си почивка.

Батерията

Въпреки, че моделът претендира за 8 часа живот на батерията с Intel конфигурацията, по реална прогноза е малко над 6 часа с включен Wi-Fi модул и максимална осветенст на дисплея.

Wi-Fi

Трябва да се отбележи, че Lenovo Edge демонстрира стабилност в безжичната си връзка с интернет и поддържа максимална сила на сигнала на места, където нетбуците се борят с Wi-Fi сигнала.

Заключение

Lenovo ThinkPad Edge е лаптоп поставен между крайности. Прекалено консервативен, за да се нарече дизайнерски, но прекалено разкрасен, за да е истински ThinkPad. Прекалено е скъп, за да се нарече бюджетен, но е прекалено евтин, за да има мощни параметри. Прекалено е голям, за да се състезава с нетбук, но е твърде малък, за да си има оптично устройство. Това средно положение никак не е лошо. Всъщност е доста практично в много отношения. Като цяло, моделът определно е инересен, и нестандартен ThinkPad, но все пак не превъзхожда своите конкуренти с почти нищo, освен цената на AMD модела си.

За

Голям, удобен тъчпад

Нова клавиатура.

Добър Wi-Fi модул

LED осветен дисплей с добра яркост

Ниско тегло

Добро представяне с ежедневните задачи

Против

Intel моделът е на сравнително висока цена

Не се справя добре с игри и Full HD филми

Няма модификация с отделна видео карта

Няма оптично устройство

Естествено можете да поръчате Lenovo ThinkPad Edge от нашия онлайн магазин.

Екипът на Ardes.bg Ви благодари за отделеното време.

Loading Facebook Comments ...