Acer Aspire TimelineX – наследник на бестселъра TimeLine.

acer-timelinex

Тайванската компания Acer продължава усилено да води битка за лидерската позиция по продажби на мобилни компютри. Последният ход на производителя е обновяването на ултрапреносимата серия TimeLine.

Новият Acer Aspire TimelineX е с още по-стилен дизайн и освен това е много функционален. Въпреки, че беше много успешен, предишният модел имаше и своите минуси. Но всичко в наследника TimeLineX изглежда коригирано: тонколонките са с по-висок звук, неудобният тъчпад е доработен и най-важното – слабият процесор е заменен с такъв от серията Core i.

Ще разгледаме новият Acer Aspire TimelineX 5820T, като го сравним с предшественика му от миналата година.

Корпус и дизайн

Старият модел TimeLine беше първият, наистина красив модел на тайванската компания. Конструкцията беше стабилна, материалите – качествени. Имаше и един малък проблем с кабела на микрофона с някои от 13″ модели, но Acer адекватно изтеглиха дефектните бройки преди да е станало прекалено късно. TimeLineX ще Ви предложи почти същата конструкция като на стария модел, като има само няколко леки корекции, като най-забележимата е новият цвят на капакачерен, който придава още по-стилен вид на ноутбука.

По клавиатурата също няма съществени промени. Тя отново е с дизайн, подобен на MacBook с плоски бутони и голямо разстояние между тях. Този път липсват сензорни бутони. Горе вляво (стандартно за Acer) се намира Power бутонът за включване и изключване. На същото ниво, в средата се намират тонколоните, а най-вдясно са Acer PowerSmart бутона за пестене на енергия и Eject бутона за изкарване на чекмеджето на оптичното устройство.

Тъчпадът на TimeLineX е променен – много по-удобен от стария. Отново поддържа мултитъч жестове в стил Apple, за скролиране, завъртане, разпъване и т.н. Като минус може да се отчете липсата на традиционния бутон за изключване на тъчпада, който Acer поставят в почти всичките си модели.

Комуникации

На лявата страна на корпуса ще намерите слот за заключване (Kensington Lock стандарт), VGA порт за външен монитор, HDMI цифровият изход за висококачествено видео, LAN порт за мрежови кабел, 1 x USB 2.0 и жаковете за слушалки и микрофон.

Отдясно Ви очакват още 3 USB 2.0 порта, DVD записвачката и входа за зарядното усройство.

Четецът на мултимедийни карти е разположен отпред.

Теглото на ревюираният модел (15.6″ – TimeLineX 5820Т) е 2.42кг.

Технически данни:

Най-съществената промяна е именно в инсталираните процесори на серията. Новите Timeline лаптопи ще са с Core i, новата серия процесори на Intel:

  • Intel Core i7-620M (4 MB L3 cache, 2.66 GHz, DDR3 1066 MHz, 35 W)
  • Intel Core i5-430M/ i5-520M/ i5-540M (3 MB L3 cache, 2.26/ 2.40/ 2.53 GHz, DDR3 1066 MHz, 35 W)
  • Intel Core i3-330M/ i3-350M (3 MB L3 cache, 2.13/2.26 GHz, DDR3 1066 MHz, 35 W)

Новите TimeLineX лаптопи ще пристигат с до 4GB DDR3 оперативна памет с честота на опресняване 1066MHz

Вариантите за твърди дискове са от 160GB до 640GB пространство за съхранение на данни.

Интересен е набора от видео карти, които ще намерят място в новите модели на ултрапреносимата серия на Acer.

  • Intel GMA HD е опцията със споделена видео памет (най-слаба производителност от изброените три), като адаптора е с над 2 пъти по-висока производителност от стария Intel GMA 4500M HD.
  • ATi Mobility Radeon HD 5470 с 512MB собствена памет е бюджетното решение с дискретна графика
  • ATi Mobility Radeon HD 5650 с 1 GB памет ще превърне този ултра лек лаптоп в такъв с много сериозни гейм-възможности.

Моделът, който ще разгледаме е с Intel Core i3-330M процесор с 2.13GHz тактова честота и 3MB кеш памет. 4 GB оперативна памет, 320GB твърд диск, Intel GMA HD вградено видео, 15,6″ кристален дисплей с HD Ready резолюция (1366 х 768), DVD записващо устройство и шест клетъчна батерия.

Естествено модификацията с Intel GMA HD видео адаптера има най-дълъг живот на батерията, поради ниската консумация на ел. енергия на графичния процесор. При гледане на филми батерията издръжа около 5 часа на средно ниво на осветеност. Не трябва да забравяме, че това е 15.6″ инчовият TimeLineX, който „харчи“ повече ресурс заради големия си дисплей. Максималното натоварване на системата скъсява независимата работа на лаптопа до 2 часа.

Сравнение с предишния модел TimeLine.

От графиката ясно личи, че Intel GMA HD в новия TimeLineX има 254% от производителността на старият графичен адаптер Intel GMA 4500M HD.

Core i3 процесорът също „изстрелва“ напред новия модел на тайванската компания с резултат 87% по висок от този на най-мощния поставян в TimeLine лаптоп досега, а именно Intel Core 2 Duo SU9400

Вижте нашите предложения за ултрамобилните лаптопи Acer Aspire TimeLineX.

Екипът на Ardes.bg Ви благодари за отделеното време.

Ако статията Ви е харесала може да гласувате за нея с бутона „свежо“.

Loading Facebook Comments ...