Apple iPad – дали революционната технология ще оправдае очакванията?

apple-ipad

Apple iPad е вече факт в Щатите. Най-хваленият продукт от iPhone насам вече е на пазара отвъд океана, но дали ще оправдае очакванията?

>> Виж ревю за новия iPad 2.

Половината от Източна Азия продаваше MP3 плейъри преди Apple изобщо да влезе в играта, но сега думата iPod е синоним за всяко малко приспособление, което произвежда музика. Наскоро, iPad – най-новото приспособление на Apple заля американските брегове, за да изтрие всички спомени за Microsoft OS – натоварени таблет компютри – оставящи повечето хора разочаровани от задвижваната чрез писец система за разпознаване на ръкопис.

iPad работи прекрасно. Не е перфектен таблет компютър, но самото изпълнение на iPhone OS и умната му схема за въвеждане на данни – виртуална клавиатура, multitouch жестове и всичко останало – превръщат iPad в много по-използваемо устройство от всеки друг таблет компютър базиран на Windows.
iPad е елегантен и преносим, с осезаемо бърз процесор и издръжлива батерия. Всъщност това което прави Apple таблета толкова страхотен са приложенията, които са оптимизирани за платформата. iPad и iPhone в основата си споделят еднакъв интерфейс, но големия екран на iPad представя нови интерфейс възможности за потребителите.

Характеристики

iPad е с дисплей 1024×768 пиксела и диагонал  9.7 инча. Това са приблизително размерите на нетбук. За сравнение при iPhone размерите са 480×320 и диагонал 3.5 инча. Дебелината на устройството е впечатляваща – 1,34см, височината му е 2,48 см, а ширината 18,97см. Теглото е 680г., за сравнение нетбуците тежат около 1,1 – 1,2 кг.

Има 3 варианта за големината на твърдия диск – 16GB, 32GB и 64GB в зависимост от това колко пари сте готови да похарчите. Всички iPad версии използват един и същ 1GHz процесор Apple А4, сравнително пъргав, базиран на ARM технологии и включващ интегрирана 3D графика, аудио, управление на захранването и входно-изходни интерфейси.

Батерията на iPad е вградена в устройството (не може да се замени от потребителя). Тъй като всичко е съсредоточено в един чип, литиево-йонната батерия издържа повече от обикновен лаптоп. Приблизително живота на акумулатора е 10 часа за моделите с Wi-Fi само и час по-малко за тези и с 3G модул.

За съжаление в новият продукт на Apple липсват няколко основни черти на едно мобилно устройство. Няма вграден GPS модул, който бяхме свикнали да ползваме в iPhone. Друга сериозна забележка е прекалено широката черна рамка на устройството. Неприятна е липсата на вградена камера, което означава, че няма да може да провеждате Skype видео разговори.

Производителност и интерфейс

Ако сте собственик на iPhone, веднага ще забележите предоставените от А4 процесора на iPad предимства. Пръстовото превключване през менютата на екрана става по-бързо и това осигурява по -приятно изживяване при работата с таблета. При iPhone сменянето на екраните никога не е било бавно, но сега изглежда малко тромаво в сравнение с това което предлага iPad. При тест с Tiger Woods PGA играта за iPhone – телефонът се нуждаеше от 8.4 секунди, за да я стартира, а iPad – само 5.5 сек.

По тази тема забележките са 2: липсва flash съвместимост и мултитаскинг. Една от най-привлекателните черти на iPad е това, че може да си лежите на дивана и да браузвате в интернет и точно тази функционалност се ограничава от липсата на flash. Да се надяваме, че скоро HTML5 стандарта ще разреши проблема с flash съдържанието и мобилните устройства за интернет.

Клавиатурата е изцяло виртуална и удобна за работа с пръсти. Като минус може да отбележим, че все още липсва ред с цифри, въпреки че по-големият дисплей спрямо iPhone осигурява достатъчно пространство.

Липсата на мултитаскинг (работа с много приложения едновременно) създава впечатление, че работите с мобилен телефон, а не с компютър. Крайно време е от Apple да разрешат този проблем.

iPad също така разполага с: бутон за връщане, един сензор за околната светлина, 30-пинов страничен конектор, 3.5-мм жак за слушалки и бутон за настройка на звука.

Цена

iPad вече се предлага в България. Виж цените тук. Обявените цени от Apple за щатите започват от 499$ (около 740лв) за най-малкия вариант с 16GB памет и стигат до 699$ (1040лв) за 64GB. 3G модула увеличава цената с още 130$ (190лв).

Игри

Вижте как iPad се справя с игровите приложения:

Need For Speed: Shift

N.O.V.A.

Заключение

Плюсове:

  1. Умен, бърз, лек и удобен.
  2. Достатъчно голям дисплей за визуализация на e-mail, web-страници, видео и снимки.
  3. Дълъг живот на батерията

Минуси:

  1. Няма настройки на визията на клавиатурата.
  2. Липсва GPS и камера.
  3. Не поддържа flash съдържание и няма мултитаскинг.

Екипът на Ardes.bg Ви благодари за отделеното време.

Ако статията Ви е харесала може да гласувате за нея с бутона „свежо“.

Loading Facebook Comments ...