Windows 8 – какво да очакваме.

windows-8

Спекулациите за следващата версия операционна система – Windows 8 все повече нарастват след презентацията на Microsoft на срещата им с хардуерните производители.

Трите слайда от въпросната презентация са от месец април 2010г и бяха публикувани за пръв път в италиански фен сайт на Windows 7. По-късно се появиха с името Microsoft Journal и в Windows Live Spaces блога, но в последствие информацията беше свалена от там.

Единият от слайдовете изразява нещо като малка доза завист по отношение на Apple от страна на Microsoft. Слайда е озаглавен „How Apple Does It: A Virtuous Cycle“ (в превод: „Как го правят Apple: Перфектен кръговрат“) и се говори за репутацията на Apple като производител на продукти, които „просто работят“.

Друга от темите на презентацията стана горещо обсъждана в света на блогърите: Facial Recognition (разпознаване на човешкото лице). От Microsoft твърдят, че бъдещата операционна система ще използва тази технология при Log-in (вписване) на потребителите и отключване на персоналния им профил в компютъра. Снимката на слайда показва, че „използването на уеб-камерата ще бъде вездесъщо през 2012г“ и че „моят компютър ще може да засича присъствието ми и да ме регистрира автоматично“.

Засегнат е и казуса за някои от разочарованията след Windows 7: не чак толкова бързото стартиране на операционната система, по-добрата поддръжка, и подобрения в мултитъч технологията, по-бързата смяна от един потребителски профил на друг и по-адекватния и отговарящ на уеб-стандарти браузър – Internet Explorer 9.

Относно времето за boot (първоначално стартиране на ОС) от Microsoft разкриха, че ще има нов „off“ (в превод: изключен) режим – нещо като смесица между текущите log off (отписване) и hibernating. Въпреки, че това ще е любопитна екстра, най-вероятно няма да постигне много по-добър ресултат от сегашната такава – sleep.

По въпроса с поддръжката – слуховете са, че сегашната функция System Restore не е достатъчно позната на потребителите и в бъдеще ще има нова функционалност – Reset, която ще позволява „преинсталация“ (до колкото е възможно) на операционната система, без загуба на потребителска информация. С нейна помощ ще можете да излекувате операционната си система от вируси и нежелан софтуер.

Още един отговор на тема Apple са ни приготвили от Microsoft, а именно пазар за приложения. Факт е, че не е никак трудно да се открие Windows софтуер за изтегляне в мрежата, но ако Microsoft разработят проект подобен на App Store ще има репутацията на място, от където спокойно да се сдобиеш със софтуер, който няма да „съсипе“ операционната система.

Windows 8 вероятно е на 2 години разстояние от нас. А като добавим и времето за навлизане на продукта стават не по-малко от 3, но целите посочени в тази презентация изнесена от Microsoft, загатват за някои приветливи, нови възможности на Windows в правилната посока на развитие на компютърния пазар. Естествено има още много детайли, които трябва да се изяснят през следващите няколко години, а на нас ни остава само да чакаме с интерес…

Екипът на Ardes.bg Ви благодари за отделеното време.


Loading Facebook Comments ...