Да научим повече за Интернет!

poveche-za-internet

В съвременния свят думата „Интернет“ е тясно свързана с нашето ежедневие, работа и забавления.

С развитието на модерните технологии, Интернет навлезе в домовете ни и стана неизменна част от начина ни на живот. Няма да е твърде пресилено, ако кажем, че дори сме станали зависими от него – в мрежата общуваме с нашите приятели, можем да комуникираме с хора от цял свят, намираме всякаква по вид информация, пазаруваме и какво ли още не.

Голяма част от задълженията ни на работа са свързани пак с Интернет, а доста от свободното си време го прекарваме отново в онлайн пространството.

Историята на Интернет стартира през 1969 година, когато започва да се развива като проект на Американското правителство. В САЩ се събира група учени от различни области на науката и сформират групата АРПА-Нет. Те започват работа върху създаването на нова технология, която да предизвика революция и човечеството да направи крачка напред в развитието на  технологичната наука.

През тези години компютрите свързани в мрежа са били едва четири. Не след дълго, този амбициозен проект привлича вниманието и интереса на различни изследователски центрове, университети и организации, като всички те заедно се обединяват в името на общата кауза – развитието и усъвършенстването на  процеса на комуникация между компютрите и преноса на данни между отдалечени точки.

Така с бързи темпове Интернет придобива широка популярност – ако през 1989 година в световната мрежа е имало 100 хил. компютри, то в наши дни те са над 40 милиона.

Няма съмнение, че Интернет е едно чудо, изобретено от човешкия ум. В него можем да открием каквото си помислим – забавления, игри, филми, информация, онлайн магазини, социални мрежи и т.н.

А сега ще ви запознаем с няколко забавни и любопитни факта, свързани със съществуването на онлайн пространството.

  • Първата създадена в света технология, която има нещо общо със съвременното възприемане на понятието Интернет, е разработена в Масачузетския университет през 1960 г.  Изобретението обаче било доста несполучливо, тъй като много бързо блокирало.
  • Тим Бърнърс Лий е откривателят на съчетанието WWW  или  иначе казано World Wide Web. Това се случва през 1990 г., докато работел в Масачузетския технологичен институт.
  • Първата страница, която е съществувала  в мрежата е била със следния адрес:  http://info.cern.ch/hypertext/WWW/TheProject.html
  • Първият браузър, който се използвал от компютрите бил Mosaic. Неговата поява се бележи през 1993 година.
  • Интересен е фактът, че на Интернет му отнема само 5 години да достигне над 50 млн. потребители по целия свят. За сравнение можем да кажем, че на телевизията й е отнело около 13 г., а на радиото цели 38 г., за да достигнат този брой потребители.
  • Онлайн пространството се използва от над 1 милиард  потребители по цялата планета, което представлява над 20% от популацията на земята.
  • Социалните мрежи са най-бързо развиващата се част от мрежовото пространството. Има над 70 млн. активни потребители в Facebook, а дневно се качват повече от 14 млн. снимки.
  • Английската версия на Wikipedia има над 2.3 млн. статии. Над 1/3 от възрастното население на САЩ се консултират с Wikipedia по различни въпроси.
  • Всеки един от потребителите поне веднъж на ден посещавa You Tube.
  • Първият емотикон е дело на Кевин Маккензи през 1979 година.
  • Първият рекламен банер в Интернет бил част от рекламната кампания на AT&T.
  • Знаехте ли, че първият спам  се появява през 1987 година? Той бил  измислен от Гари Туерк, който пуснал над 600 писма в APRANET, в които промотирал нов модел компютър с мощна операционна система.

Екипът на Ardes.bg Ви благодари за отделеното време.

Loading Facebook Comments ...