Lenovo – млада компания, която завладя света


lenovo-history

Lenovo е един от световните лидери в производството на персонални компютри и лаптопи. Компанията има клонове в 60 страни по целия свят и продава своите продукти в над 160 държави. Като главни центрове на фирмата се обособяват Raleigh в Северна Каролина и Париж във Франция. Lenovo се образува в началото на 21 век, при сливането на два компютърни гиганта.

Началото

Историята на Lenovo започва още преди самата фирма да бъде създадена през 2000 година. Половината от наследството на компанията започва да се трупа още през 1981 година, когато  International Business Machines или IBM представят своя пръв персонален компютър –  IBM PC. Другата половина от богатството на Lenovo е натрупано със създаването на New Technology Developer Inc през 1984 година от китайския бизнесмен Liu Chuanzhi. Скоро последната компания се преименувана на Legend Group. През 1990 година Legend пуска в продажба своя пръв персонален компютър, който става „хит“ в Китай.

Така, тези две компании изкарват серия от настолни и преносими компютри през 90 – те години на миналия век, тласкащи ги към тяхното бъдещо сливане. Не след дълго това става вече факт – през 2005 година Legend придобива IBM и двете корпорации стават известни като Lenovo, който веднага се превръща в третият по-големина компютърен производител в света.

 

Продукти на Legend

След появата на първия компютър през 1990 г., Legend Group разработва серия от продукти, които значително увеличават състоянието на фирмата и ускоряват превръщането й във водещ производител на компютри в Китай. 3 годни по-късно те произвеждат първият компютър в страната, който работи с процесор Intel Pentium. Следващите няколко години са белязани с нови продуктови разработки, включително и собствена търговка марка на сървър (1995) и първият преносим компютър (1996), което спомага фирмата да се наложи на азиатския пазар.

 

IBM продукти

След като прави своя дебют през 1981 година, три години по-късно IBM пуска и първия си лаптоп.

През 1992 година IBM изкарват на бял свят линията ThinkPad преносими устройства, които бързо се превръщат в доста търсени и желани от потребителите. С иновативните разработки, които прави фирмата, като клавиатурата тип “butterfly“, светещата клавиатура, носеща името ThinkLight и вградения чип за сигурност, се увеличава богатството  на компанията през 2005 година, преди самото сливане.

 

От сливането до наши дни

След като двете фирми се обединяват, те са готови за нови висоти и върхове. С обединени сили, те въвеждат широкоекранните лаптопи ThinkPad през 2005 година и първия двуядрен процесор през 2006 година, с който се задвижват компютрите от тази линия.

Lenovo бяха избрани да подкрепят Зимните олимпийски игри през 2006 година в Торино, Италия и Летните игри в Китай през 2008 г. Миналата година компанията постига най-големия си пазарен дял в световен мащаб до момента, което я прави един от най-бързоразвиващите се производители на лаптопи в света.

След появата на новата серия лаптопи IdeaPad през 2008 година известността им става още по-голяма. Продуктът е изцяло дело от проучвания и усъвършенствания, извършени от Lenovo. Тези модели са ориентирани към масовия потребител и задоволяване на неговите потребности.


След разработката на ThinkPad  и IdeaPad таблети, които бяха обявени в продажба в края на лятото и насочени към бизнес и потребителския пазар, за пореден път Lenovo доказаха, че са едни от най-добрите в своя бранш.

Освен това, Lenovo стартира свой  LePhone, за да конкурира iPhone на Apple и други смарт телефони.  LePhone се търгува на сравнително ниска цена, около половината от цената на iPhone, и е персонализиран за китайския пазар. LePhone е имал силната подкрепа на китайските мобилни и телефонни компании и доставчици като Baidu, Alibaba и  Tencent.

През 2009 година компанията разработва  модела ThinkPad SL500 насочен към ниско бюджетния сектор. Машината става един от най-търсените лаптопи сред евтините решения за бизнес устройства.

Бъдещето на компанията изглежда ясно и чисто. С енергията и страстта, която влагат специалистите и инженерите  в усъвършенстването на всеки един модел, не бихме се съмнявали, че настоящето ще вещае само добро за компанията.

Екипът на Ardes.bg Ви благодари за отделеното време.

Loading Facebook Comments ...