Интересно и забавно за Google

interesno-google

Кой ли не е чувал за Google? Кой ли не е използвал Google? Кой ли не е търсил нещо в Google?

Google с право може да се нарече най-мощната Интернет търсачка в света, която милиони потребители по земята използват постоянно в своето ежедневие. Популярността на Google не спира да нараства с всеки изминал ден. Търсещата машина контролира огромна част от онлайн рекламата, като печели значителни средства  от това. Компанията участва и в редица мероприятия и благотворителни дейности.

В действителност, Google е едно необикновено място, където множество хора искат да работят. Офисите им са интересни и нестандартни, което прави изключителна работната атмосфера и те кара да се чувстваш приятно и уютно.  В такава обстановка се раждат творчески и неповторими идеи, които дават тласък на популярността на компанията.

Google, определено, не е като останалите големи корпорации. Самите основатели заявяват, че това не е обикновена компания, където цари абсолютна дисциплина и всеки се е заровил в работа. Именно приятелската обстановка е един от ключовите моменти за техния голям успех!


Създателите на онлайн търсачката са Лари Пейдж и Сергей Брин. Първоначално тя възниква като техен съвместен проект за Стандфордския университет, където били студенти. Тяхната идея се основавала на принципа да бъде изобретено нещо, което да може да събира световната информация, до която да има достъп всеки един потребител от различните краища на земята и да  му бъде максимално полезна. Компанията официално е основана през 1998 година, а оттогава до сега не спира да се развива с бурни темпове. Тя печели значителни приходи от партньорството си с различни други фирми, разработване на онлайн услуги и продукти, и др.  С няколко думи казано –  Google е един от лидерите в онлайн пространството.

Винаги когато ни се наложи да търсим нещо в Интернет, първото за което се сещаме е да влезем в Google, да въведем няколко ключови думи и по този начин да го открием. Как мислите, дали бихме могли да се справим без Google?!  Има множество други онлайн търсачки, но тази определено, никой не може да я надмине!

А сега нещо любопитно:

  • Името на компанията произлиза от думата „гугол“, която всъщност представлява игра на думи и е числото 1 последвано от 100 нули. Тази дума до такава степен е навлязла в нашето ежедневие, че дори  терминът Google е включен в Оксфордския английски речник и му  е дадено обяснението „използване на търсачката на Google за намиране на информация в Интернет“.
  • Домейнът Google.com  е бил регистриран на 15 септември 1997 година.
  • Търсачката набира още по-голяма известност след въвеждането на допълнителната опция “Did you mean…. Това моментално увеличава посещаемостта на страницата.
  • I’m Feeling Lucky“ – Забелязвали ли сте бутона I’m Feeling Lucky (Чувствам се късметлия) точно под лентата за търсене вдясно? Да, бутонът си стои там и ви позволява да търсите информация, без да ви се появяват досадните реклами! В крайна сметка, обаче голяма част от нас не го ползват или просто забравят, че съществува. Но въпреки всичко, потребителите се чувстват по-комфортно, когато той просто е там – независимо дали го ползват или не.

  • Първата дума на 57% от американските деца май е Google :).
  • Близо 97% от годишните приходи на компанията идват от техните рекламни услуги и кампании.
  • Над 620 млн. потребители използват търсачката всеки ден.
  • В началото на създаването си, търсачката е индексирала 25 хил. уеб страници. Днес индексира милиарди уеб страници и периодично този брой нараства с 10 – 25%.
  • В офисите на компанията няма дрес код, който да се спазва. Може да облечеш пижама или костюм на супер герой и пак няма да те изгонят от работното място
  • В началото не е имало бутон „Търсене“. Потребителите е трябвало да натиснат бутонът “return”, за да започне търсенето.
  • До преди няколко  години достъп до пощенската кутия Gmail са имали само служители на компанията. Сега вече  може да се ползва свободно от всички онлайн потребители.
  • Google  редовно прави вариации  на своето лого по повод различни празници и специални събития.
  • Компанията печели престижната награда за Техническо откритие за 2000 г. В листата с номинираните участници изобщо не присъства друга търсеща машина.
  • Над 70% от компютърните инженери във фирмата работят върху проблеми свързани с търсенето.

Екипът на Ardes.bg Ви благодари за отделеното време.

Loading Facebook Comments ...