Как да подобрите производителността на компютъра?

improving-pc

Изнервяте се, когато компютърът ви започне да работи бавно и да забива? Ядосвате се на себе си, че уж сте взели лаптоп с добри конфигурации, пък сега какво се получава?

Запомнете, че лаптопът може да се натоварва поради различни причини, не е задължително проблема да е в слабата му производителност. Понякога толкова много затормозяваме системата с множество отворени приложения, работа с тежки програми, играене на игри или инсталация на различни програми, че всичко това може да забави процеса на работа на компютъра.

Но не се притеснявайте, защото има решение за този проблем. Само с няколко прости и лесни стъпки, които да спазвате, ще помогнете на  лаптопа си да функционира нормално.

Премахване на  временните  файлове

Временните файлове съдържат голямо количество ненужна информация, която само заема пространство в паметта на компютъра. Затова, най-добре е да изтриете тези файлове, за да се подобри производителността на системата.

Дефрагментиране на дисковете

Не забравяйте, че дефрагментирането е важна част от грижата за  компютъра. Периодично използвайте този инструмент, за да се подреди и сортира правилно информацията в дисковото пространство.

Почистване на диска (Disk Clean up)

Тази опция е доста полезна, тъй като изтрива всички временни интернет файлове. Също така изпразва кошчето и премахва всички неизползвани програми в компютъра.

Проблем с драйверите

Понякога ниската производителност е причинена от повредени драйвери. В такъв случай, ще трябва да актуализирате драйверите, като така ще се увеличи значително бързината на компютъра.

 Затворете ненужните програми и приложения

Ако имате твърде много отворени прозорци, затворете приложенията, с които не работите в момента. Така ще намалите риска от прегряване на системата и нейното евентуално забиване.

Липса на свободно пространство в хард диска

Една от главните причини за бавната работа на лаптопа може да се крие в запълнената до максимум памет на хард диска. Не забравяйте да почиствате редовно диска от излишната информация и файлове, за да разтоварите системата. Ако пък паметта не ви е достатъчна, просто използвайте външен хард диск и качвайте музиката си, филми, снимки и т.н. на него.

 Винаги охладен

Давайте възможност на лаптопа си да се охлажда. В крайна сметка, скутът не е най-доброто място, където да поставяме устройството. Лаптопът произвежда много топлина, която ако не може да се освобождава правилно, може да се отрази върху производителността на машината. За това избягвайте да оставяте за дълго време компютъра върху леглото, възглавница или каквато и да било друга повърхност, която може да го загрее.

Най-подходящото място за  лаптопа е  маса или бюро, като има  достатъчно пространство, за да може горещия въздух да излиза през отворите.

Ако все пак искате да се облегнете удобно на леглото, поставете върху краката си по-дебела книга и върху нея сложете устройството. След 10-20 минути обърнете книга – това до значителна степен ще спомогне за правилната циркулация на топлината.

Антивирусна програма

Задължително е използването на антивирусна програма, за да предпазите компютъра си от „недоброжелатели“. Редовно сканирайте лаптопа си – вирусите могат да нанесат сериозни щети на операционната система и да загубите цялата си информация.

 

Надяваме се, че сме били полезни. Екипът на Ardes.bg Ви благодари за отделеното време.

Loading Facebook Comments ...