Едно велико начало – историята на Toshiba

toshiba-history

В наши дни Toshiba е една от най-успешните и креативни компании, които произвеждат иновативни модели лаптопи. Тяхната тайна за този световен успех, с който малцина могат да се похвалят, се дължи на желанието и отдадеността, които специалистите от Toshiba влагат във  всеки един нов продукт и амбицията им да вървят напред, да се развиват и да постигат технологичен напредък. Хората от Toshiba обединяват сили в името на общата кауза – успехът на компанията!


Основаването

Ранната история на компанията започва през 1875 година, когато е основана фирмата „Tanaka Engineering Works“, която днес всички познаваме като Toshiba. В началото, нейното производство е било специализирано в разработката и продажбата на телеграфни съоръжения.

Нейният създател Хисашиге Танака бил на 76 години, когато основава новата компания. Хисашиге бил изключително талантливо и изобретателно дете, а неговият талант да сътворява невероятни неща не оставал незабелязан от околните. Някои от първите му творения са механични кукли и часовник, отмерващ точно време в продължение на 200 и повече години.

Под името „Tanaka Engineering Works“, фирмата се нарежда редом до най-известните и големи производители на тежки електрически апарати в Япония. 5 години по-късно отваря врати първият завод в далечната страна за електрически лампи с нажежена жичка. В следващите десетилетия компанията се специализира в изработката на мотори, радио приемници, електрически машини и хладилници и т.н.

С днешното си наименование Toshiba става известна през 1980 година.  През 1985 година е изработен първият в света преносим компютър, което бележи революция в областта на информационните технологии. В наши дни Toshiba е символ на прогрес, напредък, вдъхновяващи идеи, качество и престижна изработка.

 

Началото:Първият лаптоп

Преди 26 години, през април 1985 година, Toshiba  пуска в продажба Т1100 или с други думи казано – първият в света преносим компютър. Машината е една от искрите, които разпалват развитието на индустрия за милиарди долари, но Т1000 е само началото.

Първоначално от компанията са имали доста подозрения, дали ще могат да създадат успешен и иновативен продукт, който да  се продава в цял свят. През 1985 година идеята за разработка  на преносим компютър не е нова, но Т1000 е първата машина, която включва в себе си определен набор от функции, които по-късно се превръщат в стандарт за лаптопите, а някои от тях са: LCD дисплей, 3.5 – инчов флопи диск, презареждаща се батерия и съвместимост с IBM PC система. Преди да бъде представен на широката общественост, от компанията са били наясно, че без софтуер, с който да работи, никой не би си купил машината и Т1000 е щял да бъде „просто една кутия“.

В своите характеристики моделът включва Intel Corp. 80C88 процесор, LCD дисплей с резолюцията 640х200 пиксела. На тегло е достигал 4.1 кг. и  е базиран на IBM – съвместима операционна система, усъвършенствана  от Toshiba.

 

Вторият голям успех

През 1989 година компанията пуска на пазара моделът Dynabook, който също печели овациите на потребителите. Впоследствие Toshiba  разработват нови лаптопи „families“, включващи Portege и Tecra за професионални потребители, Satellite за функционалност и мобилност всеки ден и Mini Notebook and Libretto sub – ноутбуци за максимално лекота и преносимост.

Отвъд пределите

Прес следващите години фирмата продължава да прави нововъведения в своите лаптоп продукти.

  • През 1991 година създава първият лаптоп с цветен дисплей
  • През 1995 година на пазара излиза първия преносим компютър със CD оптично устройство
  • 1997 година е времето, когато е изобретено DVD оптично устройство за лаптоп
  • През 2001 година се появява първият лаптоп с безжична връзка към Интернет, разбира се пак дело на компанията
  • През 2010 г. на пазара излиза първият супер лек и тънък лаптоп, разполагащ с 512 GB SSD твърд диск.

 

Екипът на Ardes.bg Ви благодари за отделеното време.

Loading Facebook Comments ...