9 признака, че сте пристрастени към смартфона си

smarthpone-pristrastenost

Имате толкова силна емоционална връзка със смартфона си, че дори ограничавате бюджета си за храна, за да покривате разходите си за него? Пристрастеността ви към телефона е вече извън контрол и е време за действие.

Забравете бързата закуска, видео игрите и реалити шоутата. Една от най-големите мании, заливаща света в наши дни е пристрастеността към смартфоните. Има хора, които до такава степен са вманиачени в използването на тези джаджи, че дори и за секунда не се отделят от устройството си. Независимо какво правят, те винаги са със забити лица в дисплея и цъкат на него.

Нима екстрите на машините замениха удоволствията от истинския живот? Писането на съобщения и висенето във Facebook се превръща в приоритет за тях, отколкото да изпият едно кафе с приятел и да осъществят „жив“ разговор, а не на стената в социалната мрежа.

Тук ще ви изброим 9–те най-явни признака, че някой има маниакална зависимост към смартфона си.

1. Притеснително е, когато се харчат повече пари за аксесоари за устройството, отколкото струва самата джаджа. Започнало се е с нещо необходимо като зарядно за кола, но след това се е пристъпило и към FM предавател за кола, лента за ръка, различен калъф за всеки ден от седмицата, резервни батерии, протектори за екран, стерео Bluetooth адаптор и т.н. Все пак, това е просто телефон, а не малко бебе.

2. Имате повече от 30 инсталирани приложения и ги използвате всичките.

Всички сме  преминали през този период, когато си купуваме нов и модерен телефон и нямаме търпение да му инсталираме нови приложения. След около седмица обаче разбираме, че половината от тях са ни напълно излишни и ги изтриваме или просто не ги използваме. Но тези от вас, които са си напълнили телефона с какви ли не програми и софтуер и използват всичките, определено отдават твърде много време в занимания с устройството.

3. Имате аларма, която постоянно ви напомня какво да правите.

Бизнес срещи, час при зъболекаря или събирания с приятели. Всички тези събития стоят записани в телефона ви и той ви напомня когато наближават. Не пропускате да си запишете и кога трябва да идете до магазина, за да напазарувате.

4. Всеки месец плащате по 100 – 150 лв. за телефонна сметка.

При пожелание, че в наши дни има толкова много изгодни абонаментни планове на различните мобилни оператори, от които можете да се възползвате и да говорите безплатно с най-близките си хора, а да правите такива големи сметки си е чисто разхищение.  Тези месечни сметки толкова ви бъркат във финансите, че сте принудени да се преместите в по-евтина квартира или да пестите значително от разходите за храна.

5. Пълната ви батерия се изтощава само за ден.

Непрекъснато пишете SMS–и, ровите се по цял ден в Интернет, пишете коментари в социалните мрежи, играете игри, разучавате новите си приложения – звучи ли ви познато? След цялото  това тормозене на смартфона, е нормално батерията му да не издържи накрая на деня и да има нужда от зареждане.

6. Случайно е паднал и се е счупил, а имате усещането, че сте загубили близък приятел.

В момент на непохватност, изкарвайки от джоба си или чантата устройството вече може би за 40 път за последните два часа, той ви се изплъзва от ръката. Падайки на земята, джаджата се удря лошо и се поврежда. Има и много други случаи, при които да повредите по случайност смартфона. Но това ви кара да се разстроите много и сте на ръба на депресията. Но помислете, заслужава ли си само заради един телефон, независимо колко е скъп?

7. Когато срещнете човек със същия телефон, можете да говорите с него часове наред за този смартфон. Други теми на разговор просто не ви вълнуват.

8. Изпадате в паника за момент, когато докоснете джоба си, а смартфона го няма. Хм, а той е на масата или в чантата. А в най-лошия случай, сте го забравили у дома и при тази мисъл се чувствате все едно сте изгубили част от себе си. „Какво ще стане, ако някой ми се обади и не не намери?“, “Какво ще си помислят моите Twitter последователи?“. Просто дишайте и се успокойте. Всичко ще бъде ОК.

9. Използвате смартфона дори в банята. Това е още един признак, че имате нужда да се освободите от манията по него!

 

 

Екипът на Ardes.bg Ви благодари за отделеното време.

 

Loading Facebook Comments ...