Windows и Mac заедно на един компютър?! Ето как – втора част

mac-i-windows-part2Mac–овете и  PС–тата може да работят по-различен начин, но в същото време са напълно способни да функционират заедно. Научете се как удобно да се разпрострете отвъд пропастта между двете операционни системи с няколко практични съвета, които ще ви дадем малко по-надолу.

Microsoft  и Apple винаги са били конкуренти, макар че и двете компании са много добри  и имат милиони почитатели в целия свят. Apple постоянно печели все повече и повече фенове, но пък Microsoft имат верни потребители години наред, които за нищо на света не биха заменили тази операционна система и са научили всичките й тънкости.

Предвид ситуацията е почти неестествено да се смята, че някой  може да притежава в едно Windows и Mac. В интерес на истината това е напълно възможно – и не се притеснявайте, компютъра ви ще функционира повече от перфектно.


Справяне с периферни проблеми

Входните периферни устройства като мишка и клавиатура обикновено работят на базисно ниво и с двете операционни системи. Това е чудото на plug-n-play!

Но специфични функции може да не работят, в повечето случаи, по очевидни причини. PC-тата и  Mac-овете се различават по клавиатурната подредба и поддържат различни мулти-тъч функции. Това може да се компенсира до известна степен чрез коригиране на настройките за клавиатура и мишка на Mac или с помощта на Microsoft Keyboard Layout Creator на Windows.

С други периферни устройства не е толкова лесно да се справите. Външните твърди дискове и мрежовите устройства трябва да бъдат форматирани с FAT32. Повечето принтери ще работят и с двете операционни системи, но трябва първо да се уверите в това.

 

Съвместимост  със смартфон

Някои от потребителите приемат, че продуктите на Apple работят само с продукти, произведени от компанията и отхвърлят всички останали. В резултат на това ще трябва да си закупите iPhone, ако имате Mac и обратното?! Това, разбира се, не е вярно.

iPhone работи добре и с двете операционни системи, стига да имате инсталиран iTunes. Все пак, има няколко ограничения. Например, не можете да синхронизирате с iCal, тъй като не съществува в Windows. Ще трябва да използвате алтернативен вариант като Google Calendar.

Android също работи и на двете платформи. Много от неговите синхронизации са зависими от браузър базираните услуги, които работят с всяка операционна система, поддържаща модерен уеб браузър. Можете да използвате DoubleTwist да синхронизирате музиката си. Преместването на файловете е лесно,  тъй като бихте могли да свържете Android устройството чрез  USB към Windows или OS X.

 

Зареждане на Windows на Mac и обратното

Apple открито са възприели идеята да задвижват Windows на своите компютри и предлагат приложението Boot Camp за тази цел. Ако искате да инсталирате Windows на вашия Mac, можете да го извършите чрез Boot Camp. Веднъж инсталиран, Windows работи така, както бихте очаквали, въпреки че може да бъде малко неудобно. Има само един недостатък – ще използвате оформлението на Mac клавиатурата и Mac мишката. Apple компенсира това като предлага конфигуриране на команди, които позволяват на потребителите да симулират вход, който не се поддържа от Mac периферията.

Инсталирането на OS X на  Windows не е толкова просто. Тъй като Apple продават ограничен брой системи, те развиват ограничена поддръжка, което означава, че ще трябва да се конструира на PC с хардуер, подобен на Mac. Ще ви трябва и бут мениджър, който ще ви помогне да инсталирате OS X на Windows машината, тъй като по подразбиране инсталатора ще откаже да работи.

 

Никога няма да бъдат най-добри приятели, но…

Mac и PC никога няма да работят в перфектна хармония. Те са различни машини с различни операционни системи и различен хардуер. Съмняваме се, че някога ще бъдете в състояние да вземете софтуер на Windows и да го инсталирате на Mac или да инсталирате OS X на PC, без помощта на няколко хака.

Двете платформи обаче могат да съжителстват без проблем едновременно. Прехвърлянето на документи е лесно и файловете, които са най-общи (като текстови документи и изображения) могат да се обработват от софтуер  на двете системи. Мрежовите периферните устройства също работят и на двете операционни системи.

Ако сте собственик на една от двете машини, не позволявайте на проблемите със съвместимостта да ви откажат!

Екипът на Ardes.bg Ви благодари за отделеното време.

Loading Facebook Comments ...