Ерата на Cloud computing

cloud-computing

Облаците не се отнасят вече само за времето навън, а терминът навлезе и в интернет пространството. Cloud computing е сравнително ново понятие в World Wide Web и има много хора, които все още не знаят какво означава този израз. В крайна сметка, какво е cloud computing? Това е следващата голяма стъпка в еволюцията на Интернет.

Сloud computing позволява на потребителите да използват приложения без инсталация и да имат достъп до личната си информация от всеки компютър, който е свързан към Интернет. Един прост пример на Cloud computing е Yahoo електронна поща, Gmail, Hotmail. Вие не се нуждаете от софтуер или сървър, за да ги използвате. На потребителят е необходимо да има само интернет връзка и може спокойно да започне да изпраща имейли, без да му е необходима специална програма за писане и изпращане на електронни писма. На разположение е и безплатно хранилище, с определен размер на паметта. Акаунта ви не съществува на вашия компютър, а на cloud computing средата на услугата, която ползвате.

Както стана ясно, Сloud computing е термин, който се използва в Интернет. С този вид памет имате възможност да съхранявате файлове директно в онлайн мрежата, без да претоварвате твърдия си диск. Не е необходимо да купувате и инсталирате софтуер на компютъра, което е голямо предимство.

Популярното приложение Google App, предоставя услугата cloud computing. С Google documents не трябва да инсталирате нищо на устройството си. Просто трябва да влезете в акаунта си в Google, да създадете документи или презентации и имате достъп до информацията си от всяко едно устройство с Интернет.

При съхраняване на цялата ви информация на хард диска, съществува реална опасност да изгубите данните си, заради вирусни атаки или повреда в системата. С cloud computing получавате огромно количество свободна памет безплатно (в CX.com) и неограничена памет за сумата 5.95 долара на месец в  JustCloud. Ще ви излезе дори по-евтино от закупуването на USB.

Популярността на Cloud computing не спира да расте. В наши дни се използва не само от обикновените потребители, но също така обслужва и нуждите на малкия и среден бизнес.

Една от основните ползи от този вид съхранение е, че има много повече памет за запазване на файловете. Ние често използваме нашите устройства, за да съхраняваме определен вид информация, но сме ограничени от към свободно пространство.

Другото важно предимство на Cloud computing е подобрената достъпност. Не е необходимо да използвате един и същи компютър, за да имате достъп до файловете си, които са в сloud приложението. Освен това се гарантира сигурността на всички файлове. Така действително се намаляват шансовете от внезапна загуба или случайно изтриване на важни файлове, които традиционно се съхраняват във флаш устройства или на твърди дискове.

Cloud Computing дължи своя успех на два много важни фактора, а именно пари и удобство. Мрежата ви осигурява лесен достъп и възможност да редактирате файловете си. Няма нужда да инсталирате софтуер на лаптопа си. Размерите на спестени средства с сloud сomputing също са много големи. Вие заплащате само за доставчик на услуги за съхранение и достъп до данните ви, като по този начин пестите пари за закупуване на мемори карти, външни твърди дискове и обикновени дискове.

За да ползвате тази услуга ви трябва единствено високоскоростен интернет. Тя ви предоставя гъвкавост и сигурност, а освен това имате свободата да използвате всеки един компютър за достъп.

Като недостатъци може да изброим зависимостта от свързаност в мрежата, защото ако нямате интернет, не можете да влезете в профила си.

 

Екипът на Ardes.bg Ви благодари за отделеното време.

Loading Facebook Comments ...