Колко дълго можем да живеем без Facebook?

jivot-bez-facebook

Какъв би бил животът ни без Facebook? Някой от вас пробвал ли е да изкара поне месец без да посети профила си в социалната мрежа? До каква степен сме пристрастени към новата мания на 21 век? Помните ли как протичаше преди 3-4 години ежедневието ви, когато Facebook не съществуваше, изглеждаше глупаво да говорим на нечия стена и не се интересувахме толкова от снимките и коментарите на приятелите ни?!

Като че ли бяхме доста  по-социални (в истинския смисъл на думата!), отколкото сме сега. Въпреки, че Facebook е социална мрежа, тя до голяма степен ограничава „живите“ контакти с нашите близки и приятели, като ги замества с чат съобщение, постове и споделяне на видео и снимки. Facebook стана и мощно оръжие в ръцете на редица фирми, компании и сайтове за масова реклама и начин за печелене на стабилни доходи.

Макар че Facebook си има доста плюсове, както с всяко нещо, така и с това не бива да се прекалява. Благодарение на Facebook, можем да намерим хора, с които преди сме били в близки отношения, но поради някаква причина сме изгубили връзка. Четем интересни постове и статии от любимите ни сайтове. Обсъждаме важни теми и въпроси. Ако не можем да се свържем с някого по телефона, то  поне сме сигурни, че ще го намерим във Facebook.

Но понякога е трудно да  открием златната среда и в повечето случаи просто без да усетим се увличаме. Масово хората си правят профили във Facebook, заразени от новата мания на нашето столетие. Доста от тях прекарват часове наред в социалната мрежа и заживяват във виртуалния свят, наречен Facebook.

В наши дни, вече през всичките ни устройства можем да имаме достъп до социалката. Има редица приложения за смартфони, които осигуряват бърз и мигновен достъп до профила ни и ни държат постоянно в течение за това какво ново се случва с приятелите ни там и винаги сме осведомени за всичко.

Можете ли да си представите какъв би бил животът ви отново без Facebook? Мислите ли си какво ще пропуснете, какво няма да пропуснете?

Може би няма да е лошо да направите за себе си нещо като социален експеримент, за да видите до колко сте зависими от социалната мрежа. Не е задължително да мразите творението на Марк Цукерберг. Повечето от нас обичат Фейсбук и се възползват от предимствата, които им предоставя мрежата, но все пак ще бъде интересно да се направи това, ако не за друго, то поне за забавление. Пробвайте една седмица, две, а защо не и няколко месеца, пък знаете ли, можете да откриете, че не всичко е свързано с Facebook и има много по-хубави неща, които да ви се случат. Може дори да ви хареса да сте за кратко далеч от социалната мрежа.

Разбира се, няма нужда да изтривате акаунта си в мрежата, а само да го деактивирате от настройките в профила. Трябва да знаете, че ще изпуснете много разговори и клюки, но затова пък ще имате повече време за себе си и ежедневните си дейности и за вашите най-близки.

Ще видите как ще можете да се съсредоточите повече върху живота си и да обърнете внимание на любимите си занимания, като четене, спорт и т.н. През времето, когато не използвате Facebook, вашите приятели ще качват забавни снимки от шумни партитa или от новите места, които са посетили и ще изоставате малко с информацията, но не е чак толкова фатално. Най-вероятно ще се чувствате като единственото дете в училище без телевизор, изгубено в безкрайното море, докато другите деца рецитират реплики от „Семейство Симпсън“.

Временно ще изгубите и лесния начин за комуникация с приятели и познати. Ще пропуснете и доста интересни статии и новини, споделени от приятелите ви или любимите сайтове. Сега начините ви за комуникация ще са по-ограничени – Twitter, LinkedIn, Google+, имейлите, скайп и  телефон… хм, всъщност не са никак малко. Тогава защо си мислите, че не можете да живеете без Facebook? Не е чак толкова страшно!

Най-голямото предимство, когато не ползвате социалната мрежа е, че ще прекарвате много по-малко време пред компютъра и ще се наслаждавате повече на настоящето и изненадите, които ви поднася животът. Ще осъзнаете, че той преминава покрай нас толкова бързо, че не бива да го пилеем напразно, а да се радваме на  миговете, които можем да изживеем. Истинският живот е навън и ни очаква!

Усетете какво е да сте офлайн. Дайте си малко почивка, пък може и да ви хареса!

 

Екипът на Ardes.bg Ви благодари за отделеното време.

Loading Facebook Comments ...