Как да направим сърфирането в Интернет още по-приятно?

lesno-surfirane-v-internet

Независимо кой браузър използвате – дали IE, Chrome, Safari, Opera или Firefox, ние ще ви разкрием няколко хитринки, с които ще направите много по-приятно сърфирането в Интернет. Ще ви помогнем с разрешаването на някои основни проблеми, срещащи се при всички програми, които използваме за достъп до уеб пространството.
Намиране на липсващия URL Bar

Може би сте кликнали на куп неща, на които не е трябвало и в следствие на това не можете да откриете URL бар-а?

Ако ползвате Internet Explorer, щракнете с десния бутон, върху която и да е лента с инструменти и сложете отметка на Address bar. Ако ползвате Internet Explorer 9, вие винаги ще виждате лентата за търсене, но в по-старите версии има опция да е скрита.

В Firefox, отивате на View, Toolbars и отметнете Navigation Toolbar. Също така можете да кликнете на всеки тулбар, който видите и да отметнете Navigation Toolbar в падащото меню.

В Safari, натиснете клавишната комбинация от Ctrl+Shift+Backslash (\).  Така лентата за търсене ще се появи.

 

Синхронизиране на отметките

Xmarks може да синхронизира отметките на даден браузър между различните браузъри и компютри. Синхронизирането е лесен процес, благодарение на безплатната програма Xmarks. Приложението съхранява отметките в cloud памет, така че можете да имате достъп до тях от всеки един лаптоп.

За да използвате програма, първо я свалете и после я инсталирайте на устройството. Ако това е първият път, когато използвате Xmarks и нямате акаунт в сайта, ще трябва да си направите регистрация и след това да синхронизирате отметките от вашия компютър. Ако имате акаунт и инсталирате софтуера на ново устройство, ще синхронизирате отметките от профила си.

 

Лесни клавишни комбинация и жестове с мишката

Сега ще ви представим няколко клавишни комбинации, които значително ще ви улеснят при работата с Интернет.

Управление на прозорците и табовете в браузъра

  • Ctrl-T: Отваряне на нов раздел
  • Ctrl-N: Отваряне на нов прозорец
  • Ctrl-W: Затваряне на настоящия раздел
  • F5: Обновяване на страницата
  • Ctrl-L: Преместване на курсора в адресната лента
  • Ctrl и + : Увеличаване
  • Ctrl и – : Намаляване

Навигация

  • Ctrl-[: Връщане една страница назад
  • Ctrl-]: Напред една страница
  • Home: Отиване на върха на уеб страницата
  • End:  Преместване в долния край на уеб страница

 

Като алтернативен вариант, можете да управлявате браузъра само с мишката. За да го направите, свалете приложението mouse gestures за Internet Explorer, Firefox, Chrome или Safari.

 

Използвайте уеб сайтове без регистрация

BugMeNot ви помага да посещавате различни сайтове, без да си правите изискваната регистрация. Понякога регистрирането е доста дразнещо, защото на ден може да се наложи да си направите 10 различни регистрации, които не се знае дали ще ползвате повече. Често искате да прочетете дадена статия или информация, която ви интересува, но в сайта, където е поместена, изисква първо да си направите профил и чак тогава можете да я прочетете.Това е изключително досадно. Именно поради тази причина ви трябва  BugMeNot.

BugMeNot има база данни от легитимни потребителски имена и пароли за различни сайтове, които изискват регистрация, за да имате достъп до съдържанието.

Най-лесният начин да използвате тази услуга е да свалите разширението за Firefox (BugMeNot Firefox) или Chrome. За другите браузъри можете да ползвате bookmarklet ( намиращ се в менюта в сайта на BugMeNot, просто издърпайте bookmarklet в лентата с отметки на браузъра), за да получите мигновени идентификационни данни за вход. Естествено тази услуга не можете да я ползвате за платени сайтове.

 

Блокиране на досадни реклами и на изскачащи прозорци

Рекламите не са само дразнещи – те увеличават времето, което е необходимо на уеб страницата да зареди. Обикновено браузъри включват и постоянно изскачащи прозорци, затова и често сте „атакувани“ от тях. За щастие има много лесен начин да ги премахнете.

Потребителите, които използват Internet Explorer трябва да обърнат внимание на  Simple Adblock. За Firefox ви е необходим Adblock Plus, а за Chrome и  Safari –  Adblock.

 

Запомняне на пароли

Запомнянето на една по-трудна парола отнема повече време, а ако трябва да помним 3-4 сложни комбинации, вероятността да ги забравим е много голяма.

Решението е много просто. Използвайте приложението LastPass за управление на паролите ви. Приложението е съвместимо с Internet Explorer, Firefox, Chrome, Safari и Opera. Също работи и на  Android, BlackBerry, iOS, Symbian, WebOS и Windows Phone 7 устройства.

Услугата съхранява вашите пароли и потребителски имена на своя cloud сървър, така че можете да имате достъп до тях от всяко едно устройство.

За да използвате LastPass, първо свалете приложението за вашата операционна система (Windows, Mac OS X или Linux) и го инсталирайте. Изберете език, затворете браузъра и си направете акаунт, ако нямате такъв.

С този софтуер можете да сте спокойни, че личната ви информация се съхранява на сигурно и няма да се притеснявате, че ще забравите важни пароли и потребителски имена. За всеки сайт бихте могли да използвате различни данни за вход и ще знаете, че с LastPass всичко ще бъде наред. Само помнете едно – в никакъв случай не забравяйте паролата си за LastPass!  Погрижете се единствено за това!

 

Възстановете раздел, който внезапно е затворен

Това се случва доста често особено,  когато имате много отворени прозорци в браузъра и накрая натиснете Х.

За да възстановите затворените прозорци в Internet Explorer, натискате десен бутон на отворен раздел и кликнете на Reopen closed tab. Другият алтернативен начин е да натиснете комбинацията от Ctrl-Shift-T, като ще ви се покаже последният затворен раздел. Правете това докато не се появи желаният прозорец.

В  Firefox, отивате на  History, Recently Closed Tabs и намирате раздела, който сте затворили. Можете да използвате и комбинацията Ctrl-Shift-T.

За Chrome, десен клик върху раздела и избирате  Reopen closed tab.

За  Safari, натиснете Ctrl-Z. По този начин ще ви излезе последният затворен прозорец. Правете това, докато стигнете до раздела, който искате.

 

Бъдете в час със случващото се в профилите ви в социалните мрежи

Yoono е приложение, което работи с Firefox и  Chrome. Yoono ви свързва едновременно с всички социални мрежи–  Facebook, Flickr, FourSquare, LinkedIn, MySpace, Twitter, YouTube и дори AIM чат.

Ако не се интересувате толкова какво правят приятелите ви, но искате да споделяте неща във  всички профили едновременно, проверете Ping.fm. Чрез тази услуга можете да поствате едновременно във всички социални мрежи наведнъж. Просто се регистрирайте, добавете социалните мрежи в Ping.fm и поствайте на воля.

 

Екипът на Ardes.bg Ви благодари за отделеното време.

Loading Facebook Comments ...