Въпросите, които ви вълнуват за Windows 8

Windows-8Тук ще намерите отговорите на най-често задаваните въпроси,  относно най-новата операционна система на Microsoft – Windows 8.

Microsoft показа първата бета версия на Windows 8 на изложението CES 2012, което се провежда всяка година в Лас Вегас. Новата платформа се различава коренно от предшествениците си и е нещо, което не сме виждали през последните 25 година. Windows 8 ще направи революция със  своя тъч скрийн интерфейс.

Какви функции на Windows 8 представи Microsoft?

По същество Microsoft показа как Windows 8 ще работи на таблети и лаптопи. Началният екран на операционна система е пълен с големи панели, които могат да бъдат докоснати, като „живите“ икони на Windows Phone 7. От там се натиска върху дисплея и се започва работа с тъч приложенията. Но под този тъч интерфейс се крие добрият стар Windows с лентата със задачи, файловия мениджър, иконите с приложенията и т.н.

 

Как работи тъч интерфейсът?

От Start меню, където се извежда основна информация, като непрочетени съобщения и какво е времето, потребителите  замахват леко нагоре, за да се покаже началния дисплей и неговите икони. Както при Windows Phone 7 приложенията могат да покажат повече информация само с иконите си, така е и при Windows 8. Например, потребителите не е нужно да отварят приложението за метеорологичната прогноза, за да видят какво е времето в момента.

Потребителите, без проблем, имат възможността да работят с няколко различни приложения едновременно. А една от най-страхотните функции при Windows 8 е, че кликайки върху ново приложение, потребителите могат да го поставят близо до друго приложение, което вече е отворено. По този начин  се виждат две програми по едно и също време – нещо, което не съществува като функция при OS таблетите.

 

Как ще работят приложенията на Windows 8?

От Microsoft заявяват, че е създаден нов вид приложение за Windows 8, като е използван HTML 5 и Javascript, и много прилича на приложенията, които очаквате да откриете в един таблет.

Например, приложението за време показва петдневна прогноза, а пък четецът за новини извежда различни истории и thumbnail изображения в голям, правоъгълен прозорец.

Microsoft също така представи Internet Explorer 10, който е оптимизиран за докосване. Най-вероятно компанията ще разпространява тези приложенията чрез собствения си електронен магазин. На версията на Windows 8 е на лице иконата „Store“.

 

Какво ще се случи със съществуващите приложения, като Office и Photoshop?

Разбира се, те ще продължават да работят, защото са незаменими. Зареждането на някоя от старите програми на операционната система, ще изведе познатата версия на Windows.

 

Каква ще бъде съдбата на Windows PC – тата, работещи с ARM? Ще тръгват ли новите приложения на тази устройства?

Бихме могли да вярваме, че Windows устройствата, базирани на ARM процесори ще бъдат снабдени с тъч интерфейса на Windows 8, но от Microsoft не са направили никакви изявления относно този въпрос. Microsoft не отдавна отрече твърденията на компанията Intel за това, кои приложения ще тръгват на ARM базираните Windows машини. От Intel казаха, че се очакват поне 4 версии на Windows за ARM процесорите и това, че никоя от тези версии няма да бъде съвместима с приложения от Windows XP, Vista или 7. Microsoft обявиха, че твърденията не са верни и са подвеждащи, но не са изяснили въпроса с никакви подробности. Иначе казано – въпросът е все още без отговор.

 

Кога ще се появи новата версия?

SEO специалистът  на Microsoft – Стив Балмър коментира, че най-вероятно това ще стане през 2012 г., но все още не може да бъде дадена точна дата. Повече детайли могат да се очакват през септември на BUILD конференцията.

 

Екипът на Ardes.bg Ви благодари за отделеното време.

Loading Facebook Comments ...