Новата политика на Google за конфиденциалност

google-politikaНаистина ли смятате, че Google, заедно с другите уеб сайтове, не събират ваша информация от години? Това е факт, с който трябва да се примирите.

Всъщност Google много лесно има достъп до вашата лична информация. И това важи в пълна сила особено, ако ползвате услуги като Google Docs, Gmail или Google+. Тогава Google, определено, знае много повече за вас, отколкото дори подозирате. Ако търсите често в Google, търсачката е съвсем наясно с вашите вкусове и предпочитания.

На 1 март Google ще комбинира своите 60 различни продуктови политики за защита на личните данни и условия за ползване в една обща политика за поверителност.

Electronic Frontier Foundation препоръчва на потребителите, заинтересовани за тяхната неприкосновеност, да изтрият Google Web историята си преди компютърният гигант да въведе новата политика за поверителност. Google Web историята е онлайн списък на цялата ви активност в търсачката и сайтовете, които сте посетили чрез нея.

След 1 март 2012 г. Google официално ще въведе новата си политика за поверителност, която ще обедини 60 коренно различни документа за сигурност в един общ. След тази дата ще имате един общ профил за всички услуги, предлагани от търсачката.

Но защитниците на личната информация са обезпокоени относно новата политика, тъй като потребителите ще имат по-малко контрол върху данните си, а търсачката ще може да събира информация за потребителите от всичките си услуги.

С други думи, Google ще знае всичко за вас – вашите интереси, кои сайтове посещавате най-често, какво правите през повечето време в мрежата, ще знае точното ви местоположение и кои приложения използвате. Това до голяма степен звучи стресиращо и нарушава неприкосновеността на потребителите и тяхното лично пространство.

Вярно е, че обединявайки различните си продукти в една обща система, това може да е доста удобно за хората, които използват повечето от услугите, предлагани от компанията. Но има и потребители, които искат да са с отделни акаунти, които да нямат нищо общо помежду си.

Ако не искате Google да проследява вашите търсения, тук са нещата, които трябва да знаете.

 

Какво е  Google Web история?

 

Когато сте логнати във вашият Google акаунт, компанията поддържа регистър с всичките ви уеб търсения и посетени сайтове. Ако използвате лентата за търсене на Google за Firefox, можете да изберете всеки сайт, който сте посетили да бъде записан от търсачката, подобно на начина, по който вашият браузър следи историята на сърфирането ви. Уеб историята е позволена по подразбиране за  всички потребители на Google.

Уеб историята помага на Google да показва по-уместни и персонализирани резултати при търсене (като новата функция, която интегрира информацията от Google + в търсенията), както и да извежда по-целенасочена реклама.

След 1 март вашите данни от търсенията могат да бъдат сравнявани с други данни, които Google има за вас, като историята на гледаните клипове в YouTube.

Google отбелязва няколко точки относно ползите от обединяването на всички услуги в едно. Например Google може да разбере от вашите търсения, че сте фен на готвенето и след това ще бъде в състояние да  ви препоръча подходящо видео, което да изгледате в YouTube.

Но от Electronic Frontier Foundation отбелязват, че резултатите от търсенията биха могли да разкрият много идентифицираща информация за вас, като местоположение, възраст, интереси, религия, здравословни проблеми и т.н. Някои хора искат да запазят тази информация скрита и не желаят да я споделят с никого, още по-малко с Google.

Ако сте притеснени, че Google ще  ви следи чрез вашите навици на търсене, значи трябва да направите нещо по този въпрос (разбира се това не е нещо от което да се плашите, но просто го имайте предвид).

Първо, отидете на google.com/history и влезте в профила си. На върха на страницата натиснете „Remove all Web History“ и после бутона „ОК“ на следващата страница, когато ви поиска да потвърдите. Премахвайки уеб историята ще спрете по-нататъшното проследяване от Google, но можете да разрешите тази функция по всяко едно време, когато пожелаете.

Ако имате повече от един акаунт в Google, трябва да следвате същите стъпки, които ви казахме по-горе, за всеки ваш акаунт.

Другото, което трябва да направите е да изчистите бисквитките от браузъра си.

 

 

Екипът на Ardes.bg Ви благодари за отделеното време.

Loading Facebook Comments ...