Anonymous – анонимните, които подлудиха света

anonymous-organizaciq

Кои са Anonymous? Какво искат те? За какво се борят? Сигурно много от вас са си задавали тези въпроси. Anonymous се появиха просто ей така от нищото и за съвсем кратко време накараха света да чуе и научи за тях. Anonymous започнаха да атакуват сайтове на големи компании, изкараха извън контрол системите на няколко швейцарски банки и се заканиха да блокират сайтове на държавни институции. Те, също, се включиха в протеста срещу приемането на ACTA, отправяйки заплахи към правителствата на европейските държави.

Но защо правят всичко това? Определено не е за пари. Anonymous приемат за своя мисия да се грижат  за свободата на словото и печата в Интернет и нападат сайтове, които според тях са във вреда на сайта WikiLeaks. Те действат само в онлайн мрежата и извършват нападения посредством DDOS атаки – блокиране на трафика към дадени сайтове. В крайна сметка, обаче, това не е нещо, което може да бъде опасно.

Би могло да се каже, че Anonymous е идея, около която се обединяват хора, търсещи справедливост и равноправие в Интернет.

Кои са Anonymous ?

Anonymous всъщност не са истинска организация, не и в традиционния смисъл на думата. Те са голяма децентрализирана група от индивиди, които споделят общи интереси и уеб убежища. Там няма официални членове, насоки, лидери, представители и обединяващи принципи. Вместо това Anonymous е термин, с който се самоопределят милиони хора, групи и отделни лица в и извън Интернет, които без да разкриват истинската си самоличност, изразяват мнението си по най-различни теми.

Да бъдеш Anonymous е много повече качество или самоопределящ принцип, отколкото членство. Всеки проект, който е поет от Anonymous, може да има съвсем различен набор от подбудители. Лидерството, когато то съществува, е неформално и изведено в чат канали и тайни форуми,  където подражателите се привикват за действие в онлайн пространството. Просто никой не се среща в заседателна зала.

Името Anonymous само по себе си е вдъхновено от възприеманата анонимност в Интернет, под която потребителите публикуват снимки и коментари.

Корените на Anonymous

Историята на Anonymous започва с 4chan – най-значимият imageboard и онлайн форум. Дейността на „Анонимните“ започва да се разпространява и в други по-малки „chan“ бордове, като 7chan, 2chan и 711chan. В тези форуми, потребителите могат да оставят графата за потребителско име празна и пак да публикуват своите коментари. Именно тук се крие истината за  произхода на името на групата, тъй като системата отчита неидентифицираните потребителите с името Anonymous. По този начин, никой не може да разбере кой е авторът на дадено публикувано съдържание.

Потребителите на imageboard–овете  понякога шеговито действат така, сякаш Anonymous е истински човек. Тъй като популярността на imageboard-овете се увеличава, идеята за Anonymous като колектив от неназовани лица се превърна в концепция, която се пропагандира чрез Интернет.

Ако трябва да си отговорим на въпроса какво точно представляват Anonymous, можем да ги сравним с ято птици. Птиците в едно ято летят в една и съща посока. Във всеки даден момент обаче към тях има възможност да се присъединят повече птици, други да напуснат, а трети да се отделят в различна посока. По този начин стоят нещата и с Anonymous.

Те  не обичат да бъдат наричани група или организация. И много от последователите на Anonymous не харесват да ги наричат „хакери“. Те предпочитат да ги назовават „Online Living Consciousness“.

Йерархия в Anonymous

Те са описани като анархична група от „хакер активисти“ без водач. Те изкараха извън контрол системите на големи компании като MasterCard, Visa и Paypal, след като последните три прекъснаха финансовите услуги до сайта WikiLeaks. Но отвътре Anonymous е по-йерархична – със скрити заговори и около десетина висококвалифицирани хакери, координиращи атаки в мрежата.

Един от членовете  казва, че присъединяването към командните и контролни центрове на групата става чрез покана, добавяйки: „Ако сте доказали своята  преданост ще бъдете покани – не е трудно да се направи.“

„Нашият проект няма лидерска структура, само различни роли. Степента на лидерство и организация в различните проекти варира много“, обяснява  дългогодишен член. „Всичко е много хаотично, но ние комуникираме и си сътрудничим едни с други. Ние сме като различни клетки на един и същи организъм.“

Лидерите на групата използват Интернет чат технологията (IRC), която позволява група от хора да комуникират тайно.

Идеология

„Ние сме против корпорациите и правителствата, които се намесват в Интернет.
Ние считаме, че Интернет трябва да е открит и свободен за всички.

 

Екипът на Ardes.bg Ви благодари за отделеното време.

 

Loading Facebook Comments ...