Защо таблетите все още не могат да изместят лаптопите?

tablet-vs-laptopНяма никакво съмнение, че таблетите са едни страхотни и изключително полезни джаджи, които са леки, компактни и удобни за чести пътувания. Освен това притежават много от функционалността и производителността на лаптопите и имат по-дълъг живот на батерията.

Но може ли един таблет или дори смартфон, да измести изцяло лаптопа? Тук ще ви изброим няколко причини в подкрепа на твърдението, че колкото и да са забележителни тези малки устройства, поне засега те не могат да изместят изцяло лаптопите от нашето ежедневие.

Липса на физическа клавиатура

Виртуалната клавиатура при таблетите и смартфоните не тежи и има по-добра чувствителност, но не помага особено, когато имаме да съставяме дълги документи, да комуникираме чрез имейли или да пишем есета, доклади и т.н. Една от възможните опции е Bluetooth клавиатура, но обикновено е проблем да се намери подходяща за вашето устройство и да работи перфектно с него. Функцията Speech to text евентуално може да бъде някакво решение, но все още не е способна  да замести писането.

Липса на оптично устройство

Въпреки че има преносими устройства за съхранение на данни, като USB дискове и SD карти, когато планирате да съхранявате и четете поверителна информация, е много по-добре и удобно да се използват дискове. Поради тази причина наличието на CD диск дава допълнителни точки на лаптопите.

Ограничено наличие на портове

Всички лаптопи имат универсално съвместими USB портове, HDMI, Ethernet, SD слотове за карти и др., докато смартфоните и таблети, поради малките си размери, не разполагат с всички тези портове.

Ограничено количество на съвместим софтуер

Таблетите и смартфоните се произвеждат с напълно различна операционна система и не е съвместима с приложенията, които примерно работят на вашия компютър. Поради тази причина трябва да научите как точно работи инсталираният софтуер на вашето устройство, което отнема известно  време.

Ограничена и скъпа памет

Докато всички лаптопи се произвеждат с минимум 250 GB твърд диск, повечето модерни таблети и смартфони разполагат само с 64GB. За да увеличите паметта трябва да си купите допълнително SD карта, която съответно е доста скъпа.

Висока цена

Един нов, модерен и стилен таблет струва около 500 долара, докато смартфоните се продават за приблизително 400 долара. За същите пари можете да си купите един нов лаптоп, който притежава целия пакет от стандартни функции за всички видове преносими компютри, има издръжлив дизайн и прилична производителност. Таблетите все още не предоставят функционалността и производителността на лаптопите и компютрите, но въпреки това държат висока цена на пазара.

 

Екипът на Ardes.bg Ви благодари за отделеното време.

Loading Facebook Comments ...