5 мита за Бил Гейтс

5-mita-za-bil-gatesЕдин от основателите на Microsoft Corporation, Бил Гейтс, често стои на върха в класациите за най-богатите хора в света. Неговата личност привлича огромен медиен интерес и около него винаги се спекулира с нещо (предимно с финансовото му състояние).

Но животът в светлината на прожекторите означава много повече от слава. Значи още да се справиш и със слуховете, които обикалят Интернет  пространството за броени часове, някои от които са полуистини, а други – откровени лъжи.

Различни слухове (част от които повече от нелепи), засягащи по един или друг начин личността на Гейтс, обикалят мрежата вече години наред. Колосалната слава и международна известност на Бил Гейтс са причината някои измислици да продължават да се пишат и говорят, и до днес. Затова, тук  ще ви запознаем с някои от най-известните слухове свързани с Бил Гейтс, които, обаче, съвсем не са истина.

А ето и кои са петте мита, отнасящи се за един от най-богатите хора в света.

 

Бил Гейтс изпуска $1,000 и се прави, че нищо не е станало

Състоянието на Бил Гейтс е оценено на близо 40 милиона долара. Именно затова, не е учудващо, че много от митовете за него са свързани с богатството му. Една широко разпространена лъжа в Интернет твърди, че Гейтс е толкова богат, че той буквално хвърля парите си на вятъра.

В една от версиите на тази история, Гейтс се намира на ъгъла на улица, когато той внезапно изпуска пачка от $1,000. Любезен минувач бърза да уведоми Гейтс, че е изпуснал парите си, но той очевидно безразличен към загубата от тази сравнително малка за него на сума, продължава да си върви спокойно по улицата.

Както се оказва тази история е напълно невярна. И ако Гейтс някога, съвсем небрежно е олекнал с 1000 долара, никой няма доказателства за подобно нещо.

 

Бил Гейтс ще ви даде пари в кеш, ако препратите този имейл

По всичко личи, че това е още един мит за Бил Гейтс, свързан с неговото финансово състояние.

Лъжливият имейл съобщава, че Microsoft и AOL се обединяват и това е новата мега корпорация, която провежда експеримент. Препращайки имейлa на вашите приятели, вие ще получите бонус за своето участие. За всеки човек, до когото разпратите писмото, Microsoft ще ви плати стотици долари. И това е истина, защото Гейтс има толкова много пари, че вече се чуди какво да ги прави и решава да ги инвестира в този проект. Затова, пратете възможно повече имейли и можете да станете милионер за една нощ!

Ех, ако така се ставаше милионер, досега светът щеше да е претъпкан с богаташи.

 

Бил Гейтс: “640K RAM е достатъчна за всеки“  

„640К е повече памет, отколкото някой някога ще има нужда на своя компютър.“, коментира Гейтс на компютърно изложение в началото на 1980 година. Поне така се твърдеше в редица онлайн сайтове и издания. Само, че Гейтс никога не е казвал тези думи.

Този слух не иска да потъне в забрава, макар че множество пъти е отричан. „Казвал съм някои глупави неща, някои грешни неща, но не и това. Никой, който се занимава с компютри, не би казал, че  конкретно количество памет е достатъчно за всички времена“ – категорично отсича Гейтс. В допълнение, можем да кажем, че никъде не е документирано, че тези думи са излeзли от устата на  Бил Гейтс.

 

Бил Гейтс копира графичния потребителски интерфейс на Apple Inc.

През 1988 година Apple подава съдебен иск срещу Microsoft. Искът твърди, че Microsoft копира части от графичния потребителски интерфейс (GUI) на операционната система Macintosh, собственост на Apple. Според решението на съда, Apple именува повече от 200 GUI компоненти за операционната система, като например променливи и припокриващи се прозорци, заглавните ленти и други опции, чиито „вид и усещане“ са защитени от търговското право.

Имайки предвид размера и състоянието на замесените компании, не е изненадващо, че делото се проточи около 5 години. Apple лицензира части от своя GUI на  Microsoft за Windows 1.0 . В крайна сметка, обаче, тимът от разработчици на Гейтс направи всичко възможно, за да усъвършенства следващите операционни системи. Докато делото тече, по-новите версии на Windows базирани на GUI компоненти, предизвикали съдебния спор, ставаха  все по-популярни и по-популярни.

Адвокатите на Apple твърдят, че тяхното лицензирано споразумение (включително GUI дизайна) с Microsoft е било в сила само за една версия на Windows. Microsoft обаче категорично не се съгласяват с това твърдение.

През 1993 година съдията отхвърля всички твърдения и аргументи на Apple и Microsoft печели делото.

 

Бил Гейтс е направил списък с правила, какво децата не трябва да учат в училище 

Бил Гейтс е направил много публични изявления в кариерата си, включително е държал и много речи в училище. Един добре познат мит е, че той се появява пред публика в гимназията и започва да чете списък с неща, които децата не трябва никога да учат в училище.

Списъкът с правила обикаляше из Интернет, като в него се включваха някои фрази от рода на „Животът не е справедлив, просто свикнете с това“.

Както и да е, той никога не е съставял подобен списък. И никога не е чел подобно нещо пред ученици.

Истинският автор на този списък е учителят Чарлс Сайкс, който пише книги като „Dumbing Down Our Kids“ и „50 Rules Kids Won’t Learn in School.“

 

След прочетеното дотук, вече знаете кои са най-големите измислици, говорещи се за Бил Гейтс. Със сигурност има още много други лъжливи слухове, които се носят из Интернет, но ще ни отнеме твърде много време, за да ги изброим всичките.

 

Екипът на Ardes.bg Ви благодари за отделеното време.

Loading Facebook Comments ...