Батерията на лаптопа – какво трябва да знаете за нея

bateriq-na-laptopПърво е необходимо да разбулим един мит, който продължава да съществува в главите на много хора – ефектът на паметта при батериите, който се получава при неправилно зареждане и експлоатация. При литиевите батерии този ефект не може да се получи, но засяга по-старите никелови батерии.

Пълното зареждане и изхабяване на батерията е напълно безполезно и дори може да бъде вредно, както ще видите малко по-надолу. Модерната литиева батерия може да се зарежда независимо от настоящия й процент, като това няма никакъв отрицателен ефект върху нейната работа.

Така тук идва въпросът дали трябва да премахнете батерията, когато лаптопът е включен към зарядното? Много собственици на преносими компютри търсят отговор на този въпрос. Отговорът е Да и Не, в зависимост от ситуацията.

Когато батерията е пълна и лаптопът е включен към контакта, това не вреди, защото веднага след като нивата стигнат 100%, батерията спира да приема енергия и тя се пренасочва директно към системата за захранване на лаптопа.

Все пак, има един минус в поддържането на батерията в гнездото, когато лаптопът е към контакта, а той е, че може да се предизвика прегряването й,  причинено от хардуера на лаптопа.

 И така:

  •  При нормална употреба, ако лаптопът не става прекалено горещ, батерията е добре да я оставите на мястото й.
  •  При интензивно използване, което води до отделянето на голямо количество топлина, произвеждана  от лаптопа е желателно батерията да се премахне от гнездото, за да се предотврати нежелано прегряване.

Топлината, предвид факта, че батерията е на 100% пълна със заряд, е истинският враг на литиевата батерия, а не контакта, както повечето хора си мислят.

Изтощаване на батерията

Пълното изтощаване на батерията трябва да бъде избягвано, защото този стрес, който се причинява на батерията, може да й нанесе сериозна щета. Препоръчително е да се извършват частични разряди, докато нивото достигне приблизително 20-30% и чести зареждания, вместо пълно изтощаване и след това пълно зареждане.

Батериите на лаптопите съдържат индикатор за състоянието им, който ни позволява да знаем точното количество заряд, който имат. Но заради циклите зареждане/изтощаване, този сензор след време може да бъде неточен.

Някои лаптопи включват в техния BIOS опции за преизчисляване на този индикатор, което не е нищо повече от пълно изтощаване,  последвано от пълно зареждане.

Точността на индикатора, трябва да бъде проверявана на всеки 30 изтощаващи цикли, които представляват пълно изтощаване, последвано от пълно зареждане.

Неточният индикатор  ще показва, че стойностите на капацитета на батерията са едни, а те всъщност ще са други. Батерията може да отчита, че все и остават 10% живот, когато в действителност е много по-малко, и в такива случаи компютъра се изключва неочаквано.  

Как да извършите пълно изтощаване ?

Най-добрият начин да се направи пълно изтощаване  (100% до минимум 3%)  се състои в следната процедура:

1. Пълно зареждане на батерията до максималния й капацитет.

2. Оставете батерията да си „почине“ от зареждането за около 2 часа или повече, за да се охлади. Можете да използвате компютъра през това време.

3. Изключете захранващия кабел и настройте компютъра да се хибернира автоматично на възможно най-ниският процент, както е показано на снимките отдолу.


4. Оставете компютъра да се изтощава, докато се хибернира сам. Разбира се, това не пречи да работите на него, но без да го натоварвате с тежки игри и филми. Когато машината се изключи напълно, оставете я да се хибернира за 5 часа и дори повече.

5. След това, включете устройството към захранващия кабел и го оставете така докато не  достигне максималния си капацитет.

След процеса на калибриране, отчетеното ниво на износване обикновено е по-високо от преди. Това е нормално, тъй като, сега отчита вярно настоящия капацитет, за разлика от преди това. Литиево–йонните батерии имат ограничено количество на изтощаващи цикъли (предимно 200 до 300) и те ще запазват по-малък капацитет с течение на времето.

Продължително съхранение

За да запазите батерията си за дълъг период от време, капацитетът на зареждане трябва да е около 40% и да се съхранява на сухо и проветриво място. Може да използвате и хладилник (0 градуса до 10 градуса), но само, ако батерията стои изолирана от всякаква влага. Някои казват, че най-големият враг на батерията е горещината, така че оставяйки лаптопа в колата, в горещ летен ден, е добър начин да убиете батерията.

Поръчване на допълнителна батерия

Ако възнамерявате да си купите друга батерия, препоръчително е да го направите, когато настоящата ви батерия вече е на път да издъхне. Ако случаят ви не е такъв, няма смисъл да си купувате батерия, която само ще стои и няма да я ползвате, защото това води до нейното разпадане.

Когато си поръчвате батерия, обърнете внимание на датата на нейното производство. Ако тя е поръчана и не е ползвана от дълго време, горният метод за съхранение ще свърши работа.

Предимства в използването на BatteryCare

BatteryCare ви дава предимството да имате контрол върху циклите на пълно изтощение и когато достигне 30 (или друга конфигурирана стойност) ви уведомява, че е време да направите пълно изтощаване, за да запазите индикаторът калибриран. По този начин си гарантирате, че винаги ще ви се показва правилно колко живот остава на батерията.

BatteryCare ви помага да подобрите живота на батерията и да оптимизирате нейното използване. Може да виждате различни детайли за настоящия капацитет на батерията, оставащото време, изписва данни за температурата на процесора и твърдия диск и т.н.

Надяваме се, че сме ви били полезни! Очаквайте още интересни статии в следващите дни.

 

Екипът на Ardes.bg Ви благодари за отделеното време.

Loading Facebook Comments ...