Кои са основните видове компютри?

vidove-komputriИма много термини, които използваме, за да опишем компютрите. Повечето от тези думи обозначават размера или възможностите на компютъра.

Докато думата „компютър“ можем да я използваме, за да наречем всяка машина с микропроцесор, повечето хора смятат, че компютърът е устройството, което получава команди от потребителя чрез мишка или клавиатура и показва резултати на дисплея.

А вие знаете ли кои са различните видове компютри? Нека погледнем малко по-отблизо, може да се изненадате колко много са те.

PC

Новият Apple iPad също е PC

Персонален компютър (PC) определя машините, създадени за основна употреба от даден човек. Докато Mac също е PC, повечето хора свързват този термин със устройствата, които задвижват Windows операционната система. Персоналните компютри се произвеждат в различна форма и големина.

Десктоп

Машина, която е предназначена за работа на бюро се нарича десктоп компютър. Когато си купувате такъв компютър се предполага, че ще го държите в едно положение и няма да го местите. Тези устройства предлагат повече мощност, памет и функционалност за по-малки пари, в сравнение с преносимите компютри.

Лаптоп

Известни още като ноутбуци, лаптопите са преносими компютри, в които са вградени дисплей, клавиатура, процесор, памет, хард диск, оптично устройство, батерия – всичко това в малък и компактен „пакет“ за носене.

Нетбук

Нетбуците са ултра–портативни компютри, които са дори по-малки и по-леки от традиционните лаптопи. Нетбуците са изключително предпочитани от хора, които често пътуват и работят в движение. Но вътрешните компоненти на нетбуците не са толкова мощни, колкото тези на обикновените лаптопи.

PDA

Personal Digital Assistant (PDA) или известен още и като джобен компютър, е лесно преносимо устройство, с много малки размери, което използва флаш памет, вместо хард диск за съхранение на информация. Тези компютри обикновено нямат клавиатури, но разчитат на тъчскрийн технологията за работа с тях. PDA е много лек и с дълъг живот на батерията. Удобен е за ползванене като калкулатор, GPS, връзка с Интернет, играене на игри и др.

Работна станция

Друг вид компютър е Работната станция. Работната станция е просто десктоп машина, която има много по-мощен процесор, допълнително памет и подобрени възможности за извършване на специална група задачи, като 3D или разработване на видео игри.

Сървър

Това е компютър, оптимизиран да доставя услуги до други компютри чрез мрежа. Сървърите, обикновено, имат изключително мощни процесори, много памет и големи хард дискове.

Мейнфрейм

В ранните дни на развитието на компютрите, мейнфрейм са огромни машини, които без проблем могат да запълнят цяла стая или дори цял етаж. Докато размерите на компютрите значително се смаляват, а мощността им се увеличава, терминът мейнфрейм изчезва от употреба, в полза на enterprise server. Все пак от време на време можете да чуете думата „мейнфрейм“, предимно в големите компании, за да се опишат огромните машини, обработващи милиони транзакции всеки ден.

Супер компютър

Този вид компютри струват стотици, дори милиони долари. Въпреки че някои супер компютри представляват само една компютърна система, повечето са съставени от множество високопроизводителни компютри, работещи паралелно като една система. Най-добрите такива машини се произвеждат от Cray Supercomputers.

 

Екипът на Ardes.bg Ви благодари за отделеното време.

Loading Facebook Comments ...