6 ключови момента при избора на смартфон

izbor-na-smartphoneАко си мислите, че избирането на смартфон е било трудно миналата година, то тази година изборът е още по-сложен. Това е нещо хубаво, защото означава, че иновациите в безжичната индустрия са се повишили драстично. Най-новите модели телефони, базирани на Android операционна система, са по-разнообразни и по-мощни от всякога. iPhone 4S на Apple предизвика истински фурор с появата си и се превърна в истински хит.

Но не всички в бранша имаха същия  успех през 2011 г. Windows Phone 7 и смартфона на HP се бориха неистово да останат в играта. А Research In Motion даваха всичко от себе си, за да се задържат на повърхността със застаряващата серия BlackBerry.

Постоянно развиващата се индустрия и огромните промени, които претърпяват смартфоните в своя външен вид, софтуер и хардуер, правят избирането на правилното устройство още по-трудно.

На какво трябва да обръщате внимание, когато тръгнете да си купувате смартфон? Ето шест ключови момента, които да имате предвид.

 

Мобилен оператор

Въпреки всички иновации в хардуера и мобилния софтуер, доставчикът ви на безжични услуги остава най-важното решение. Няма значение какво устройство купувате, важното е с него да имате добро покритие на мобилната мрежа.

Може би сте доволни от настоящият си мобилен оператор, защото говорите безплатно със семейството и повечето приятели, затова и не искате да го сменяте, независимо, че ще бъдете с нов телефон. Или пък искате да си вземете определено устройство – нека кажем iPhone или разкодиран смартфон за международни пътувания. Трябва да се намери такъв доставчик на мобилни услуги, който да предлага добри цени и да предоставя най-доброто покритие във вашия район.

Това са все неща, върху които да помислите предварително и доста добри причини, за да се спрете първо на мобилен оператор и след това на вида смартфон.

 

4G 

4G е термин, който се използва за четвъртото поколение клетъчни комуникации, предлагащи скорости около 10 пъти по-бързи от по-старото трето поколение, или иначе казано – 3G мрежата. Тези високи скорости на данни правят смартфоните много по-сравними с компютрите, като им дават по-добри мултимедийни възможности и по-бързо сърфиране.  iPhone, все още не поддържа 4G, но най-модерните телефони с Android работят с 4G.

 

Операционна система

Понякога потребителският интерфейс на операционната система или инсталираните приложения сами ви подсказват дали това е правилният смартфон за вас или не.

Android  е най-добрата алтернатива, особено ако мечтаете за бързите скорости на 4G  мрежите, искате по-големи възможности за избор на хардуер и изисквате повече персонализация и контрол върху вътрешните механизми на телефона си.

От друга страна iOS на Apple има своите предимства и достойнства, но основният недостатък е, че устройствата на Apple не са според възможностите на всеки. iOS е подходящ избор са тези от вас, които предпочитат изтънченият дизайн и потребителски интерфейс с достъп до най-популярните игри и приложения.

Windows Phone е сравнително нова операционна система и е инсталирана само на около 5 % от произведените днес смартфоните, но има красив дизайн и е лесна за ползване.

 

Външен вид

Сензорните екрани позволяват устройствата да се проектират по-тънки, с по-гладък потребителски интерфейс. Също така, дават възможност за лесно сърфиране в Интернет и предоставят високо качество на видео и снимки. И благодарение на липсата на физически бутони, теглото на устройствата е осезаемо по-малко.

Но понякога с виртуалната клавиатура не е никак удобно да се работи. На QWERTY клавиатурата се пише лесно и бързо и е идеална, ако често пращате имейли и  съобщения. Но също така клавиатурата добавя тегло към устройството и намалява големината на екрана.

В крайна сметка,  какво ще изберете зависи изцяло от предпочитанията ви.

 

Приложения

За много хора приложенията са основната причина да си купят даден модел. Apple App Store има над 300 хил. различни приложения, които могат да превърнат iPhone в машина на времето. iPhone, също така задвижва и най-добрите игри.

Но и Android Market предлага огромна гама от приложения, като има един недостатък, а той е, че не всички програми са съвместими с всички модели Android телефони – има толкова много различни модели, работещи с Android, а и продължават да се появяват все по-нови и по-модерни от предишните, че ни е изключително трудно да проследим нишката.

 

Хардуер

Въпреки че бяха рядкост преди 12 месеца, двуядрените процесори стават вече нещо обичайно при смартфоните и скоро напълно ще бъдат изместени от четириядрените.

Тъй като сами виждате колко бързо се развиват и усъвършенстват съвременните устройства, не си купувайте смартфон, който е с едноядрен процесор. Не се решавайте и на по-малко от 512MB оперативна памет. Също така, Gorilla Glass е предпочитаният материал за сензорен екран за повечето смартфони – стъклото е трайно, устойчиво на удари и надрасквания.

Android телефоните обикновено се произвеждат с по-малко  памет за съхранение от iPhone устройствата, но повечето такива джаджи, използват сменяеми microSD карти. Можете да си купите отделно карта, в зависимост от вашите нужди. Облачните услуги като iCloud и Google Music, които съхраняват ваша информация са винаги от полза, но никога няма да е излишно да имате допълнително място за съхранение на вашия телефон.

Ако правите много снимки и видео не си взимайте камера с по-малко от 5MP – има много смартфони с такава резолюция (някои дори имат две камери, така че можете да снимате и в 3D режим).

 

Екипът на Ardes.bg Ви благодари за отделеното време

Loading Facebook Comments ...