Близък поглед към Google Calendar

google-calendarКалендарът като софтуер може да бъде доста полезен.  Заетите хора могат да разчитат много на една подобна програма, за да организират всичките си срещи и важни задачи. Тези, които са доста разсеяни и често забравят какво трябва да вършат, също разчитат на такъв софтуер. Има няколко подобни услуги на пазара, но най-използвано е приложението Google Calendar.


Google Calendar дава възможност на потребителите да създават личен или обществен календар, след като си направят акаунт в Google. Регистрацията и използването на услугата е безплатно, а информацията се съхранява на облачна памет на Google. Не е необходимо да се сваля специален софтуер, за да имате достъп до приложението. Достъпът се осъществява от браузъра.

С традиционните програми, потребителите пазят данните си на личните компютри, което означава, че когато искате да погледнете записките си е необходимо да използвате един и същ лаптоп. Но с Google Calendar всичко е много по-лесно и просто, и можете да преглеждате или да правите промени в календара си от всяко  устройство с достъп до Интернет.

Съхраняването на календари в онлайн просранството означава, че по-лесно ще  споделяте информация с други потребители. На свой ред, планирането на  събития и създаването на покани също значително се улеснява. Искате да знаете дали някой ваш приятел е свободен този уикенд? Ако той е решил да сподели календара си с вас, ще имате възможност да видите дали има някакви планирани събития, които биха повлияли на вашите планове.

Разбира се, календарът не може магически да организира живота ви, но е в състояние да направи задачите много по-лесни, тъй като не се налага да помните всичко.

В цялостното оформление на Google Calendar няма нищо сложно. Изгледът към календара се появява в колона от лявата страна на дисплея. Той показва текущия месец и подчертава текущия ден.

Календарът има множество възможности как да се появява на дисплея. Можете да изберете да го виждате по ден, седмица, месец или пък да ви се показват плановете в следващите четири дни. Има и „график“, който представя всички планирани събития като списък, а не като част от календара.

Във всеки един от режимите на календара сте свободни да нанасяте промени и корекции с няколко клика. Към бележките си можете да добавяте и местоположение и кратко описание. Използвайте функцията „повторение“ за събития, които се състоят редовно, като седмичното заседание, ежегодно събитие или рождени/именни дни.

Повечето от тези функции са подобни на опциите на други календарни услуги на пазара. Като част от усилията на Google да се разграничи от конкурентите си, в това приложение са интегрирани част от възможностите на най-мощната търсачка в света. В приложението има функция за търсене за събития, дейности, празници и т.н., които можете да синхронизирате с календара си. Така  имате детайлна програма в собствения си календар.

Може би сте собственик на няколко различни календара, някои от които са публични, други не? Бихте могли да ползвате функцията за търсене, за да откриете конкретни събития в рамките на вашите календари.

Но Google Calendar има и други скрити възможности. Например изпращане на кратки текстови съобщения – потребителите могат да използват тази опция и  Google Calendar ще им изпраща напомняния чрез  SMS на техните мобилни телефони. Когато датата на планирано събитие наближава, приложението автоматично праща съобщение до телефонния номер на собственика. Докато Google Calendar предлага това като безплатна услуга, потребителите могат да плащат на своите доставчици на телефонни услуги, ако надхвърлят месечните лимити за текстови съобщения.

С този софтуер е много лесно да се пращат покани до други потребители. Първо, създавате събитие в собствения си календар, след това кликате върху „добавяне на гости“. После се отваря поле, в което да въведе имейл адреси. След като събитието бъде запазено, приложението изпраща имейл до поканените хора. След като гостите отговорят на поканата, ще ви бъдат показани резултатите в календара ви.

Ако даден потребител реши да направи календара си публичен, други потребители могат да оставят коментари за отбелязаните от него събития. Това   позволява на хората да обсъждат предстоящи срещи или да обсъждат отминали мероприятия. Страницата на събитието става нещо като форум за гости и наблюдатели.

 

Екипът на Ardes.bg Ви благодари за отделеното време.

Loading Facebook Comments ...