7 изобретатели, които са убити от изобретенията си

7 изобретатели, убити от изобретенията си

Животът на изобретателите никога не е бил лесен. Първо, трябва да имат гениална идея, която да представлява нещо уникално и невиждано досега и най-вече – тя да бъде полезна за човечеството. Едва тогава може да се пристъпи към действия за нейното реализиране. Необходимо е да се състави модел и после да се направи проект, за да може идеята от теория да стане реалност.

Самата същност на изобретението се крие в това, че различните учени постоянно се опитват да разширят границите на възможното. Именно тази жажда за преоткриване на нови неща, за създаване на истински чудеса и постоянният стремеж за развитие и усъвършенстване на човечеството са ни дали изобретения като парния двигател, автомобила, персоналния компютър и още много други, без които днес не можем да живеем.

Понякога обаче, в процеса на създаването на дадено изобретение, то може да се окаже опасно, дори смъртоносно за създателя си. Нещата се объркват, изобретенията се чупят или не работят правилно, а понякога дори хората загиват от своите големи идеи, на които искат да дадат живот.

Тук сме ви подбрали седем тъжни, но уникални истории за няколко специалисти, които загиват от ръката на  творенията си, но завинаги ще останат в историята с невероятните си постижения.

 

Хенри Смолински

 

Хенри Смолински е квалифициран инженер, който напуска работата си, за да създаде собствена компания за производство на автомобил, който да лети. През 1973 година са произведени първите два прототипа, направени от обединяването на задната част на самолета Cessna Skymaster с Ford Pinto. Частта от самолета е проектирана така, че да може да се слага и да се отделя от автомобила.

Осъществил първия етап от своята велика идея, Смолински смята да започне и с производство за пазара на дребно на следващата година. Но на 11 септември 1973 година той решава да направи пробен полет, заедно с пилота Харолд Блейк. За съжаление, откъснато крило от колата е причина и двамата да загинат. След изследване причините за трагичния инцидент се оказва, че лошите заварки са отговорни за трагедията.

 

Франц Райхелт

 

Франц е френски изобретател, роден в Австрия, който изкарвал прехраната си като шивач, но прекарвал свободното си време в разработване на специален костюм с парашут. Той трябвало да се носи от пилотите, за да се осигури тяхната безопасност при спешни случаи.

По онова време, самолетите са едни от най-новите технологични чудеса, създадени от хората. Първите тестове на този костюм са направени с пластмасови манекени и били успешни, докато Фрранц не решил сам да изпробва ефикасността на произведението си. Той скочил от Айфеловата кула и сблъсъкът със земята бил  смъртоносен.

 

Хорас Лоусън Хънли

 

Хорас Лоусън работил като адвокат и бил член на щатския законодателен орган на щата Луизиана в САЩ. Той активно подпомагал, проектирането на три различни модела подводници за Конфедерацията по време на Гражданската война в САЩ и в крайна сметка загива, когато неговата трета подводница потъва.

Първата подводница е създадена в Ню Орлеанс и умишлено е потопена, когато градът попада в ръцете на Съюза през 1862 година. Втората машина, която се намира край Mobile Bay в Алабама има същата съдба. Но Лоусън не се отказва и спонсорира построяването на трета подводница.

На 15 октомври 1863 г. се случва и нещастният инцидент. Хорас Хънли, заедно със седем членен екипаж загиват във водите на Чарлстън.

Конфедерацията възстановява потъналата машина и я изпраща отново във водата. Този път екипажът остава жив и успява да направи голямо достижение, а именно да потопи кораб. Това е първият случай, когато подводница потопява кораб.

 

Томас Мидглей

Томас Мидглей е добре познат американски машинен инженер и химик. Мидглей играе ключова роля в екип от химици, ръководени от Чарлз Кетеринг, които са известни с работата си с оловен бензин и парников газ фреон.

През 1949 г. Томас заболява от детски паралич и това му причинява тежки увреждания. Той решава да изработи сложна система от въже и макара, която да помага на другите да го повдигат от леглото. Но на 2 ноември 1944 г. той се заплита във въжетата и се задушава. Почива на 55 години.

 

Мария Кюри

 

Мария Кюри е физик и химик, известна  със своята работа с радиоактивни вещества. Тя, също така, открива елементите полоний и радий. Заради своите постижения и приносът й към науката, Мария Кюри получава две Нобелови награда – една по физика, която печели съвместно със своя съпруг и друга в областта на химията. Кюри е първият човек, който печели две от тези престижни награди.

Кюри е основоположникът на теорията за радиоактивността, но за съжаление тя несъзнателно открива фаталния ефект, който има радиоактивността върху здравето на човек. Мария Кюри умира на 4 юли 1934 година от апластична анемия, причинена от излагането на радиация.

 

Валериан Абаковски

 

Валериан Абковски е руски изобретател, който умира, когато неговото изобретение – високоскоростният влаков двигател Aerowagon, дерайлира на пробния пробег.

Aerowagon бил снабден с двигател и витло на самолет и бил предназначен да превозва съветски служители до и от Москва. На отиване към столицата влакът вървял много добре, но фаталният инцидент се случва на връщане от Москва. Абаковски е само на 26 години.

 

Уилям Бълок

Уилям Бълок е човекът, който през 1863 г. проектира първата въртяща се печатна преса. Неговото творение довежда до бурното развитие на печатарската индустрия, но за съжаление това му коства живота. През 1867 година  във Филаделфия, докато Бълок работи върху нова машина, тя пада върху единия му крак и буквално го премазва с голямата си тежест. След този индицент Бълок заболява от гангрена и е подложен на операция за ампутация на крака, но не оцелява.

 

Екипът на Ardes.bg Ви благодари за отделеното време.

Loading Facebook Comments ...