Четири изобретения, които биха променили света

изобретения, които биха променили светаМоже би сте се нагледали и наслушали на всичките научни фантастики от близкото минало, които обещаваха бъдеще пълно с летящи коли, свръх модерни технологии и машини, вършещи всичко вместо нас. Но нищо от това не се сбъдна. Поне не и досега.

Разбира се имаме си iPhone, таблети, ноутбуци, супер луксозни коли и множество други джаджи със супер много екстри. Но това е малка утеха, в сравнение с онова, което можехме да притежаваме. Редица анимационни и фантастични филми през последните няколко десетилетия са ни представяли един невероятен свят, който за съжаление е все още само илюзия.

В тази статия ще разгледаме четири изобретения, които досега сме очаквали да бъдат създадени, а и продължаваме да чакаме.

 

Летяща кола

Мечтата за летяща кола не иска да потъне в забрава просто така. През 1917 г. Глен Къртис прави първия опит да се създаде подобно чудо с Autoplane, като тази тенденция продължава и до днес. Terrafugia transition е един от най-новите прототипи на летяща кола, но основният дизайн се свежда до производството на превозно средство, което функционира като автомобил и самолет.

Но нека си го кажем направо – популярната мечта за летящите коли далеч надхвърля представата за кратка обиколка в небето.  По-скоро сме си представлявали просторни магистрали в небето и ултра модерни летящи коли, които доста приличат на космически кораби.

Засега всичко си остава само красива идея, но докога ли?

 

Подводен град

Вече съществуват подводни ресторанти и хотели, но все още не е построен град, изцяло под морското равнище.

От дълбока древност се разказват легенди и мистерии за това какви невероятни създания живеят на морското дъно и това още повече ни кара да мечтаем за възможността за създаване на подводен град и опознаване на този различен свят. Това увлечение е особено силно през 50 и 60–те години на миналият век, когато в САЩ сериозно се обмисля идеята за подобно чудо. По време на извършването на тестовете на дъното на океана, изследванията направени от американците доказват, че хората могат да живеят и работят за дълги периоди от време под водата. Хората, които са участвали в проекта са се грижели са подводни градини, справяли са се отлично със строителните дейности и са живеели живота на акванавт.

Но половин век по-късно, все още не съществуват подводни градове. Има създадени, обаче, отделни подводни конструкции, където хората стоят за кратко време без подводно оборудване.

Но това към което се стреми човечеството е да може да живее постоянно под водата, а не просто да прекарва малко време там.

 

Робот за вършене на домакинската работа

Това е може би мечта на почти всяка домакиня. Разбира се, в света има доста създадени работи, но все още сме в очакване на робот, който е истински домашен помощник. Който да се справя отлично с цялата работа у дома и да не е необходимо да го наблюдаваме, защото можем да сме спокойни, че е напълно сигурно и безопасно.

Водещите лаборатории за проектиране на роботи, всяка година бележат забележителен прогрес в тази сфера, но засега ще трябва да се задоволим с Roomba – серия от прахосмукачки – роботи.

 

Билет до Марс

Датата е 20 юли 1969 г. – денят, в който на Луната за първи път стъпва човешки крак. Това бе най-далечната дестинация, която някога е била пропътувана от Земята и за първи път човешки същества са били на друг обект в слънчевата система. От тази гледна точка, изглежда естествен прогресът, че хората биха се осмелили да предприемат  пътуване до Марс.

Още през 1946 г., ракетният учен Dr. Wernher von Braun, създава проекта „Марс“, според който за една мисия трябва да има поне 70 астронавта на борда и  флотилия от 10 космически кораба, които ще бъдат изпратени на експедиция до Марс. Тази идея звучи доста амбициозно и отбелязва първият технически цялостен проект за пилотна експедиция до червената планета.

Макар че, САЩ и Русия правят постоянни изследвания и проучвания, пилотско изследване на Марс все още не е осъществено.

Всички гореизброени примери, винаги са били в човешката представа за далечното бъдеще, а и продължават да бъдат. Дали след време ще караме летящи коли и  ще правим дълги междугалактически пътувания с космически кораби? Не можем да сме сигурни в нищо. Само времето ще покаже.

 

Екипът на Ardes.bg Ви благодари за отделеното време.

Loading Facebook Comments ...