Какви иновации можем да очакваме от Android?

иновации в андроид телефоните

Всички знаем, че най-продаваният смартфон в историята е iPhone. И дали високите продажби го правят най-добър? Дали именно това устройство има най-новите и уникални технологични иновации в себе си? Разбира се, iPhone е страхотно устройство, създадено за хората, които имат високи изисквания към външния вид на смартфона и в същото време държат да е комплектуван с най-модерните функции и приложения.

Но на  пазара не се продават само джаджите на Apple.  Много конкурентни компании работят упорито, за да изпъкнат с нов дизайн, нови технологии и полагат големи усилия, за да въведат подобрения в продуктите си. И наистина успяват, защото с всяка изминала година технологиите бележат небивал напредък и прогрес. В този материал сме ви подготвили, какви технологични иновации можем да очакваме от конкурентите на iPhone в следващите години.

 

Самозареждащи се технологии

Двуядрени и четириядрени процесори – за какво са ни толкова мощни ядра, след като буквално ни изсмукват живота на батерията за два – три часа и после отново трябва да зареждаме телефона? Повечето устройства могат да останат без батерия доста бързо, ако ги натоварим с повече задачи. Поради тази причина екип от учени в Университета в Кембридж работят върху различни технологии, предназначени да ограничат прекомерната загуба на енергия и да допринесат за увеличение издръжливостта на батерията.

За да увеличи времето между отделните зареждания, екипът е създал прототипно устройство, което преобразува околната светлина в електричество, като използва набор от слънчеви клетки, съставени от ултра тънък пласт хидрогениран аморфен силиций, който се намира в дисплея на телефона. Това е интересно хрумване, защото е страхотен начин за допълнително количество енергия.

Ултра бързо зареждане

Учените отдавна се стремят да създадат батерия, която издържа дълго без зареждане и заедно с това се зарежда за максимално кратко време. Неотдавна стана ясно, че група изследователи са разработили триизмерна наноструктура за катодите на батерията, която позволява значително по-бързото зареждане и разреждане, без това да повлиява на капацитета на съхранение на енергията.

Издръжливостта на типична никелова или литиево-йонна, презареждаща се батерия, обикновено се понижава значително, когато или я зареждаме или изтощаваме твърде бързо. Изследователската група, ръководена от професор Браун, обвива много тънък слой в триизмерна структура, която позволява на батерията да постигне висок капацитет. Те демонстрират, че електродите на батерията могат да се заредят и изтощят само за няколко секунди, но все още са в състояние да работят нормално в съществуващи устройства, като смартфони и таблети.

Забележителното е, че този вид технология при батериите, скоро може да позволи на нашите смартфони, таблети и ноутбуци да се зареждат за минути и да са много по-издръжливи  от сега.

Четириядрени и осемядрени процесори

През следващите няколко месеца ни очакват куп нови устройства с четириядрени Tegra 3 процесори. Lenovo K2010 е вече на пазара с 2GB RAM и 1080p дисплей. Също така ASUS  Transformer Prime и ASUS Memo 370T. Има още много други модели, които се задават.

NVIDIA и ARM активно работят върху създаването на осемядрен процесор, който ще се появи в устройствата най-рано през 2013 г. Трябва да обърнем внимание на факта, че и двете компании вече са демонстрирали невероятна изчислителна мощ на процесорите си, отвъд тази на закона на Мур и тенденцията продължава да се усилва.

Уникални HD дисплей – отвъд 1080 р

Не отдавна, Toshiba обяви, какво смята за най-високата революция, която може да бъде използвана на мобилно устройство.

Ето и спецификациите:

  • 6.1-инчов  LCD дисплей (да бъде най-малко 4.65 инча, като може да бъде увеличен до 10.1 инча )
  • 2560×1600 резолюция
  • Изключително висока плътност от 498 пиксела на инч
  • 1000:1 контраст и ъгли на видимост от 176 градуса
  • 3D съвместимост

Много хора се питат защо са ни четириядрени процесори? Защо имаме нужда от толкова мощност? Истината е, че с такава висока резолюция на дисплеите на мобилните устройства в близко бъдеще, мощният и отзивчив хардуер ще бъде необходимост, за да поддържа 60 кадъра в секунда, което изискваме като потребители за бърза работа с телефона. Представете си колко пиксела е необходимо да  бъдат сменени едновременно, дори с леко натискане на пръста, след като на екрана трябва да се преначертае абсолютно всичко – при 60 кадъра в секунда.

Супер бърз обмен на данни чрез безжична връзка

Toshiba разработи Transfer Jet, който изглежда, че има потенциала да направи революция в начина, по който обменяме информация между устройствата. Искате да получите 1GB филм? Ще имате проблем, ако разчитате на Bluetooth връзката. А какво ще кажете за Wi-Fi? И това не е най-доброто решение. С Transfer Jet  можете съвсем спокойно да пращате и приемате големи файлове, по-бързо от когато и да било.

 

Това бяха и иновациите, които скоро можем да очакваме да присъстват в скъпите и модерни Android смартфони. Определено ще бъде чудесно, ако телефонът ни има пълна защита от вода и е снабден с още няколко страхотни функции, които ще ни отведат отвъд рамките на стандартните технологии, с които са снабдени повечето съвременни смартфони.

 

Екипът на Ardes.bg Ви благодари за отделеното време.

 

Loading Facebook Comments ...