Добра инвестиция ли са ултрабуците?

добра инвестиция ли са ултрабуците?Те са супер тънки, мощни и са едни от последните чудеса в света на модерните технологии, затова и е изключително трудно да им устоите. Но преди да направите важната крачка да си купите ултрабук, прочетете статията малко по-надолу. Тук ще бъдем напълно обективни и ще изброим плюсовете и минусите на тази нова категория преносими компютри.


На Consumer Electronics Show 2012 година, доста се суетеше около новият продукт на Intel, носещ името „ултрабук“. Това бе един от най-коментираните и предизвикващи интерес продукти в рамките на изложението.

Може би тази дума е непозната за вас? Да, това е съвсем нов термин, който влезе в употреба едва през тази година. Той бе въведен от Intel, за да обозначи новата линия от преносими лаптопи, които са ултра леки и тънки, без това да е за сметка на отличната производителност и пълния размер на клавиатурата. Intel дори патентоваха думата „ултрабук“ и я използваха за назоваването на нова категория преносими устройства – точно, както „таблет“, „ноутбук“, „нетбук“, „смартфон“ и т.н.

Ултрабуците са мощни и удобни за носене, но все пак стои въпросът дали си заслужава да инвестираме в тях, след като вече имаме толкова много възможности на пазара?

Истината е, че си заслужава. Бъдещето ни вещае все по-напреднали, мощни и иновативни технологии, а ултрабуците определено са част от това светло бъдеще.

Когато тези устройства навлязат все по-осезаемо в нашето ежедневие, както се случи с таблетите и смартфоните, които предизвикаха истински бум, вече фините размери и изтънчени черти на Macbook Air няма да ви изглеждат толкова недостижими. Кой не мечтае да е собственик на устройство с най-развитите и усъвършенствани технологии, обединени в невероятно тънък и лек корпус? С ултрабука, товa вече e възможно.

Ултрабуците, все още се продават на доста висока цена, като тя варира между 900 и 1500 долара. Те се предлагат в безброй форми и размери, включително снабдени с ултра здравото Gorilla стъкло и множество други екстри. Има още хибриди, както и изключително гъвкави модели, които с едно движение се превръщат в таблети. Те са предназначени да привличат интереса на обикновените и бизнес потребители и да ги смайват със способностите си.

Някои от най-добрите модели ултрабуци са:

HP Envy 14 Spectre – много красив и доста скъп компютър (1399 долара). 14–инчовата машина, издържа до девет часа без зареждане. Снабден е със забележителен Core i5 или i7 процесор, мултитъч възможности и бързо изпълнение на задачите за повишаване на производителността.

Lenovo IdeaPad Yoga – Тази Windows 8 машина е комбинация от лаптоп и таблет, благодарение на своя сгъваем дисплей. Това е чудесен пример за една от възможностите, с които ще бъдат произвеждани по-нататъшните ултрабуци.

Dell XPS 13 –  Този страхотен модел с доста атрактивен алуминиев дизайн и висококачествен 13.3–инчов дисплей, предоставя необходимата производителност за бизнес потребителите и TPM сигурност за ИТ професионалистите.

 

Samsung Series 9 –  Тази серия ултрабуци предоставят удивителен 4–ядрен процесор , ярък 15–инчов дисплей и множество възможности за свързаност (USB, HDMI, micro-SD карта  и др.), разположени в едно ултра тънко тяло, което тежи малко над 1 кг. Единственият минус може да се окаже цената – 1499 долара.

 

Имайки предвид, че сега цените на новопоявилите се модели ултрабуци са много високи, то през следващите месеци те ще паднат и ще се появят още нови конкуренти в тази категория. Също, ще се подобри и цялостния подбор на функциите и приложенията, ще се добавят доста иновативни технологии, а други ще бъдат усъвършенствани.

Плюсове:

Физическа клавиатура

За разлика от таблетите, чиито клавиатури са виртуални и неудобни за съставяне на документи, писане на доклади и т.н.(освен, ако не ползвате докинг станция), ултрабуците предлагат традиционните, в пълен размер клавиатури.

По-големи екрани

Ултрабуците притежават по-големи дисплеи, подходящи за продуктови демонстрации, презентации и др. Освен това, няма да е необходимо да скролвате постоянно страниците, за да видите тяхното съдържание.

По-бърз процесор

Ултрабуците се произвеждат с процесори от ново поколение, които са толкова бързи, че могат буквално да ни заслепят. Благодарение на това машините могат да задвижват и най-тежките програми, да ги натоварвате с множество функции наведнъж и пак да се справят блестящо.

По-голяма съвместимост

Въпреки огромния избор от приложения, предвидени за смартфони и таблети, като истински Windows компютри, ултрабуците предлагат съвместимост с широк спектър от облачни услуги и уеб приложения, онлайн услуги и др.

Минуси:

Ако преносимостта е най-важна за вас, таблетът е всичко от което се нуждаете. Чували ли сте за таблета Asus Eee Pad MeMO 370T с Tegra 3 процесор? Той ще се появи съвсем скоро на пазара. 7–инчовият таблет ще ви бъде изключително полезен за сърфиране в Интернет, проверяване на електронната поща, за организиране на ежедневието и ще се продава за 249 долара. Все пак, ултрабуците си остават лаптопи и колкото и тънки да се произвеждат, на този етап таблетите са с по-малко тегло от тях.

Към момента, ултрабуците се продават на много висока цена, което може да бъде основната пречка за доста от потребителите да се сдобият с такъв лаптоп.

За кого ултрабуците са най-подходящи?

Ултрабуците са примамлива хапка за хората, които са в непрекъснато движение и за служители със сериозни мултимедийни нужди. Машините предлагат на хората преносимост, гъвкавост и достъп до мощни системи. И не ви принуждават да правите компромиси с производителността, заради програмна несъвместимост.

 

Екипът на Ardes.bg Ви благодари за отделеното време.

 

Loading Facebook Comments ...