Какво представляват ултрабуците?

kakvo-predstavlqvat-ultrabooksОт май 2011 г. в Интернет пространството все по-често започна да се среща думата „ултрабук“, което неизбежно ни кара да се питаме какво е това и защо се шуми толкова много? Тук е замесено и името на компанията Intel – производителят на чипове.

Накратко ще обобщим, че ултрабуците представляват преносими устройства, които комбинират най-доброто от компютрите и таблетите. На външен вид приличат на всеки обикновен ноутбук, но са  много по-леки и по-тънки, ултра мощни и притежават функционалността на таблет, само че с далеч по-удобната физическа клавиатура.

Първият ноутбук от ултрабуците бе Asus UX21, който е по-тънък дори и от Macbook Air и включва 11.6–инчов дисплей, 1.6 GHz Core i5-2467M процесор и по един USB 2.0 и USB 3.0 порт. Тази машина предлага мигновен достъп до различните видове функции на устройството. Няма нужда да чакате да се стартира операционната система, защото докато отворите капака, вече ще е включен.

Intel реши да внесе малко разнообразие сред гамата технологични продукти, патентовайки името „ултрабук“ за нова категория преносими устройства. Както изглежда, машините, които могат да се нарекат ултрабуци, ще доминират на пазара през следващите година-две.

Както стана ясно, ултрабуците са нов вид, изключително тънки и производителни джаджи, с дълъг живот на батерията и мощни процесори. В тях се вграждат най-новите и иновативни технологии, модерни приложения и софтуер.

 

Какво прави един лаптоп – ултрабук?

Основното, на което се залага е на уникалният дизайн и ултра модерните функции. Този вид лаптопи, трябва да комбинират най-доброто от света на технологиите в красив, лъскав и стилен корпус.

Intel са установили някои характеристики, които определят едно устройство като ултрабук. От компанията заявяват, че тези спецификации ще търпят промени с времето, но засега част от тях  са: ниско волтажно Intel ядро, шаси  не по-дебело от 21 мм., най-малко 5 часа продължителност на живота на батерията и светкавично зареждане след хибернация.

За бързото стартиране на машината, след като е била изключена,  ще се разчита на Intel технологията, наречена „Rapid Start“.

„Rapid Start“ има способността да зареди устройството само за секунди, независимо дали сте го изключили напълно или сте го оставили да се хибернира. Също така, тази технология пести енергията на батерията, което е гаранция за по-дългата й издръжливост.

Приема се, че ултрабуците трябва да са изработени от фин метал, най-често алуминий. Освен да притежават изящен дизайн, трябва да са достатъчно здрави и да имат качествена изработка. На тегло не бива да надвишават 1 кг., а големината на дисплеите да е между 11 и 13 инча, но от Intel казват, че ултрабук може да е и машина с 15–инчов екран.

Част от критериите е и SSD памет. За да може машината да се зарежда със „скоростта на светлината“, е необходимо да бъде снабдена със SSD. Хибридният твърд диск с традиционния въртящ се диск и по-малка флаш памет също ще са налични в някои ултрабуци.

Устройствата е необходимо да  са снабдени със специалната технология срещу кражби, наречена Intel Anti-Theft System. В случай на кражба, от разстояние лаптопът може да бъде блокиран и да се направи неизползваем за крадеца. Ако лаптопът ви бъде открит, цялата информация бързо може да бъде възстановена отново.

Най-често ултрабуците се произвеждат с Core i3 или Core i5 процесори, а някои могат да бъдат конфигурирани и с Core i7. RAM паметта започва от 2GB, но най-често е 4GB.

Ултрабуците  приличат доста на таблетите, но най-голямото им преимущество е отличната клавиатура с подсветка. Това означава, че можете да ползвате лаптопа дори и ако е пълен мрак.

За да сте спокойни, че докато сте навън и наоколо няма къде да включите устройството да се зарежда, лаптопите са толкова издръжливи, че могат да издържат без зареждане почти колкото един смартфон или нетбук.

Ултрабуците комбинират в себе си отлична производителност, отзивчивост и сигурност в ултра тънки и елегантни форми. Преносимите компютри, базирани на Ivy Bridge  са с подобрена енергийна ефективност, а през март 2013 г. ни очакват новите процесори Haswell на компанията. Те ще имат коренно различна архитектура от процесорите Ivy Bridge. Те ще са с  изключително ниска консумация на енергия, а животът  на батерията ще нарасне драстично.

В света на компютрите настъпи истинска промяна след появата на ултрабуците. Но това е нещо нормално – ние се развиваме, технологиите също.

 

Екипът на Ardes.bg Ви благодари за отделеното време.

Loading Facebook Comments ...