Какво представлява Gorilla стъклото?

Преди десетина години персоналните компютри не бяха преносими и клетъчните телефони не бяха толкова луксозни. Днес, един бърз поглед в магазина за електроника ни напомня колко напреднал е света и с каква бясна скорост се развива.

Електрониката се е променила по много начини. Например скоростите на процесорите са нараснали драстично, следвайки закона на Мур. Резолюцията на дисплеите е по-ясна  и наситена с живи цветове. Много от компаниите отдават също толкова време и внимание на естетическата страна на нещата, колкото и на техническата. Но има едно подобрение, което всъщност ние не можем да видим, а то е, че стъклото става все по-силно.

Компанията  Corning разработи продукт, който носи името Gorilla стъкло, предназначено за използване на нашите технологични джаджи. Носейки навсякъде със себе си лаптопа, таблета, смартфона или MP3 плеъра, има постоянен риск да повредите  дисплея на устройството си. Точно поради тази причина фирмата създава технологията на това ултра здраво и надеждно стъкло, което защитава дисплея от драскотини и силни удари. Изобретението на Corning е толкова тънко, че няма никаква опасност да увеличи теглото на устройството.

Каква е тайната на Corning? Какво има толкова специално в това стъкло, което да го отличава до такава степен от останалите? Отговорът се крие в специалната технология на изработка и обработващите процеси, за да може  крайният продукт да бъде тънко парче стъкло, което  да устои и на  най-големите предизвикателства.

Докато си представяте стъклото в неговата обработена форма, истината е, че това е материал, който се открива в природата.Определени скали и минерали стават на стъкло след като осъществят контакт помежду си при висока температура. Това се случва по естествен начин на места, които са залети от лава или пък там, където мълния удря земята.

Хората създават стъкло от много дълго време насам. Пещите, които са способни да произвеждат огромно количество топлина,  разтапят подходящата скала и я превръщат в  течно стъкло. В това състояние можем да оформим стъклото по много начини.

Търговското стъкло се произвежда от три основни материала. Единият е пясък, който се състои от  силициев диоксид. Това е видът материал, който Corning използва в разработката на своя продукт. Другите два вида източника на стъкло са варовик и натриев карбонат.

Corning използва силициев диоксид и го комбинира с други химикали преди разтапянето на стъклото. Полученото стъкло е алуминосиликат – това означава, че сместа съдържа алуминий, силиций и кислород. Процесът на изработката на продукта е сложен и продължителен.

Corning демонстрира силата на продукта си на много събития, едно от което е Consumer Electronics Show. Там компанията кани хора, за да изпробват издръжливостта му и да видят колко голям натиск е необходим, за да бъде счупено стъклото на парчета. Необработеното стъкло ще се счупи доста лесно. Стандартното химически укрепено стъкло ще издържи на по-голямо  натиск, но Gorilla Glass е истински шампион. За да разберете за какво става дума, вижте тук.

Но как всъщност Gorilla Glass се внедрява в различните джаджи. Corning си партнира с производителите и им доставя от своето стъкло като част от производствения процес на продуктите. Обикновеният потребител не може да излезе и да си купи просто така парче Gorilla стъкло, за го постави най-отгоре на устройството. В този смисъл   Corning е производител на оригинално оборудване (OEM). Крайният продукт ще съдържа това стъкло, но ще има логото на друга фирма върху него.

Corning не може да разкрие всички продукти, които  използват нейното  Gorilla стъклото. Но сподели, че някои от тях са линията телевизори Sony BRAVIA, Samsung Galaxy Tab и др. Докато производителите на смартфони разчитат на Gorilla стъклото да направи продуктите им по-издръжливи, носейки устройството навсякъде, производителите на телевизори се надяват това да направи продуктите им по-дълготрайни.

Тъй като процесът на производство на стъклото, ръководен от Corning, създава тънки листове стъкло, които не пречат на работата на капацитивните сензорни дисплеи, от сега нататък Gorilla стъклото ще го виждаме все по-често у таблетите и смартфоните.

Добрата новина е,че от всичко това печелят най-вече крайните потребители. Те имат голям избор от страхотни устройства на изгодни цени, съчетаващи в себе си модерни функции и уникални технологии, за които преди няколко години можехме само да мечтаем. В това число Gorilla стъклото е невероятно изобретение, което ще ни радва и за напред.

Екипът на Ardes.bg Ви благодари за отделеното време.

Loading Facebook Comments ...