5 важни стъпки да предпазите смартфона си от зловреден софтуер

5 важни стъпки да предпазите смартфона си от зловреден софтуерСмартфонът или таблетът на всеки един бизнес потребител съдържа важна информация за компанията, за която работи –  от списъци с клиенти до бизнес планове и стратегии, като тези неща са поверителни и не трябва да бъдат достъпни за външни лица.
Но загубата  или кражбата на устройството не е единственият начин подобна информация да попадне в неподходящи ръце. Кибер крадците или безскрупулни фирми са в състояние да си послужат с приложения, за да извлекат желаната информация, дори без да го осъзнаваме.

Мобилните приложения – независимо дали са за бизнес или забавление, могат да се доберат до списъка с контакти и личната ви имейл кореспонденция, както и да определят вашето местоположение. Също така да използват персонална или друга важна информация, за да я продадат или споделят без ваше знание.
Вашият телефон, компютър или таблет съдържа голямо количество данни за  живота и бизнеса ви. За да се защитите от подобен вид „нападение“, тук ще ви дадем 5 съвета, които да имате предвид преди да сваляте нови приложения на своето устройство.

1. Пазарувайте нови приложения внимателно

Все още злонамереният софтуер при мобилните устройства не е сериозен проблем. По-голямата заплаха идва от приложенията, свалени от случайни и ненадеждни сайтове. Повечето от атаките са насочени към операционните системи Symbian и Android. Ще намалите риска от вируси, ако поръчвате програми от онлайн магазина на вашата операционна система.

Google следи строго за нередности в приложенията, продавани през Google Play, като взема потребителски оплаквания и премахва приложенията, които нарушават политиката за ползване. Apple също се грижи за сигурността на потребителите в рамките на App Store, както и Microsoft  в онлайн магазина на Windows Phone 7.

2. Бъдете предпазливи

Преди свалянето на дадено приложения от сайт, за който никога не сте чували, направете бързо уеб проучване, за да сте сигурни, че всичко е легално. Хората не биха пропуснали да пуснат онлайн своето оплакване, така че ако има нещо нередно, бързо ще разберете за него.

3. Бъдете разумни със социалните мрежи

Не използвайте личните си акаунти във Facebook  или Twitter, за да се регистрирате за бизнес приложения. Трябва да има граница между личния ви живот и работата.

4. Изисквайте поверителност

Не купувайте приложения, които изискват разрешение за достъп до вашите данни или пък други действия, които намирате за ненужни или натрапчиви.
Много приложения нямат декларация за поверителност  и е много неясен въпросът  как точно те ще използват данните, до които са получили достъп.

5. Проверете приложенията на устройството

Определено е досадна и неприятна задача, но е полезно да прегледате политиката на ползване на приложенията, които вече имате, както и да погледнете какви разрешения за достъп са им дадени.Собствениците на Android могат да направят това като отидат на  “Настройки”, изберат “Устройство” и после “Приложения”. Android и iPhone ви позволяват да настроите или напълно да изключите опцията за GPS локализация.
В менюто на iPhone можете да видите кои приложения са с включена функция  за определяне на  местонахождението и да я изключите според предпочитанията си.
Допълнителен вариант да си осигурите по-добра защита е да си закупите антивирусна програма, която да ви предпазва от мобилен зловреден софтуер.

Някои от най-добрите програми за борба с вирусите са:

NetQin Mobile Security

NetQin Mobile Security е сред  най-добрите антивирусни програми за смартфон. Има страхотен интерфейс и ще сте спокойни, че по всяко време едно ще сте защитени от външни  атаки.

 ESET Mobile Security

От много дълго време ESET е познат като услуга, която предоставя ефективна антивирусна защита. Приложението е съвместимо с Windows Phone и Symbian. Продуктът включва защитна стена и система за откриване на SMS/MMS спам.

Kaspersky Mobile Security

Това е също доста добре позната антивусна програма, която има и мобилна версия. Софтуерът ще предпази устройството ви от  всякакви видове зловредни вируси. Приложението се ъпдейтва във фонов режим, когато сте свързани към Интернет.

McAfee VirusScan Mobile

McAfee осигурява защита в реално време от вируси, червеи, троянски коне и шпионски софтуер.

 Norton Smartphone Security

Още едно предложение, което ще се погрижи за сигурността на смартфона ви и за  вашето спокойствие. Част от функциите му са свеждане до минимум на SMS спама чрез блокиране на кратки текстови и мултимедийни съобщения от непознати податели. Както и от snoopware програми, които могат да имат достъп до информацията на телефона ви.

Loading Facebook Comments ...